Miliardár Elon Musk žaluje firmu OpenAI a jej riaditeľa Altmana

Elon Musk (Foto: Flickr)

Americký miliardár Elon Musk žaluje firmu OpenAI podporovanú spoločnosťou Microsoft a jej výkonného riaditeľa Sama Altmana za to, že opustili pôvodné poslanie spoločnosti, ktorým bolo vyvíjať umelú inteligenciu “v prospech ľudstva” a nie za účelom zisku. Informuje o tom agentúra Reuters.

V žalobe, ktorá bola podaná vo štvrtok večer sa uvádza, že Sam Altman a spoluzakladateľ OpenAI Greg Brockman v roku 2015 oslovili Muska, aby vytvorili neziskovú organizáciu s otvoreným zdrojovým kódom. To znamená, že všetky zdroje a technológie vyvinuté touto spoločnosťou by boli voľne dostupné a mohli by byť upravované, distribuované a používané bezplatne verejnosťou. No ako uvádzajú právnici v žalobe podanej v San Franciscu, tým, že sa spoločnosť orientovala na zisk, túto zmluvu porušila.

Ako informuje server CNBC, Muskovi právnici uviedli, že žaloba bola podaná s cieľom „prinútiť spoločnosť OpenAI, aby dodržiavala zakladateľskú dohodu a vrátila sa k svojmu poslaniu vyvíjať AI v prospech ľudstva, a nie s cieľom osobného prospechu.

Musk, ktorý spoluzakladal OpenAI v roku 2015, odstúpil z predstavenstva firmy v roku 2018. Musk vlastní automobilku Tesla, taktiež vesmírnu spoločnosť SpaceX a v roku 2022 kúpil sociálnu sieť Twitter (neskôr premenovaná na X).

Minulý rok bol Sam Altman vyhodený bývalou správnou radou OpenAI, ktorá uviedla, že sa snaží brániť poslaniu spoločnosti vyvíjať umelú inteligenciu, ktorá je prospešná pre ľudstvo. O niekoľko dní neskôr sa Altman do spoločnosti vrátil s čiastočne obmenenou správnou radou.

ChatGPT, chatbot od OpenAI, sa v priebehu šiestich mesiacov od svojho spustenia stal najrýchlejšie rastúcou softvérovou aplikáciou na svete. Zároveň podnietil spustenie konkurenčných chatbotov od spoločností Microsoft, Alphabet a množstva startupov, ktoré využili tento hype na získanie miliardového kapitálu.

Spoločnosť Microsoft, ktorá čelí kontrole protimonopolných regulačných orgánov EÚ v súvislosti s jej údajnou investíciou vo výške 13 miliárd USD do OpenAI, nedávno oznámila nové partnerstvo s francúzskym startupom Mistral AI. Americký technologický gigant v pondelok uviedol, že investuje do spoločnosti, ktorá je považovaná za európsku odpoveď na OpenAI, aby jej pomohol uvoľniť “nové obchodné príležitosti” a expandovať na globálne trhy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre