Saudskoarabský ropný gigant Aramco vlani zarobil 121 miliárd dolárov

Saudi Aramco (Foto / aramco.com)

Saudskoarabský ropný gigant Aramco v nedeľu oznámil, že v minulom roku dosiahol zisk vo výške 121 miliárd USD, čo je menej ako v roku 2022, kedy spoločnosť vykázala rekordný zisk 161 miliárd dolárov. Napriek tomu ide o druhý najlepší výsledok spoločnosti v histórii.

Členovia združenia OPEC+ naďalej znižujú svoju ropnú produkciu v snahe zvýšiť globálne ceny energií. Slabšie čísla zvyšujú tlak na kráľovstvo v čase, keď sa pod vedením svojho korunného princa púšťa do rozsiahleho rozvojového projektu, ktorého cieľom je znížiť závislosť krajiny na príjmoch z ropy.

„Pokles odráža najmä vplyv nižších cien ropy a nižšieho objemu predaja, ako aj oslabenie rafinérskych a chemických marží,“ uviedla spoločnosť vo svojej správe pre burzu Tadawul. Napriek tomu, že v tomto roku bol zisk nižší, spoločnosť Aramco vo štvrtom štvrťroku zvýšila dividendy na viac ako 31 mld. USD.

Celkové tržby za minulý rok dosiahli 440 mld. dolárov, čo je menej ako 535 mld. dolárov v roku 2022. „Naša odolnosť a agilita prispeli k zdravým peňažným tokom a vysokej úrovni ziskovosti, a to aj napriek nepriaznivým ekonomickým podmienkam,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Aramco Amin H. Nasser.

Spoločnosť Aramco, oficiálne známa ako Saudi Arabian Oil Co. stanovila svoju produkciu na 12,8 milióna barelov ropy denne. Saudskoarabská vláda spoločnosti nariadila, aby svoju produkciu udržala na tejto úrovni aj napriek predošlým plánom na zvýšenie ťažby. Saudská Arábia, ktorá je lídrom ropného kartelu OPEC, sa spojila s Ruskom a ďalšími krajinami mimo tejto skupiny, aby udržali ťažbu na nízkej úrovni a zvýšili tak svetové ceny ropy. Referenčná ropa Brent sa v nedeľu predávala pod 82 USD za barel.

Trhová hodnota spoločnosti Aramco dosahuje 2 bilióny USD, čo z nej robí štvrtú najhodnotnejšiu firmu na svete, hneď za spoločnosťami Apple, Microsoft a NVIDIA. Akcie spoločnosti Aramco sa v nedeľu na burze Tadawul obchodovali s miernym nárastom na úrovni 8,64 USD za akciu.

Korunný princ Mohammed bin Salmán verí, že využije ropné bohatstvo na to, aby sa kráľovstvo odklonilo od predaja ropy. K tomu má dopomôcť aj plánované futuristické púštne mesto s názvom Neom a ďalšie projekty v hodnote 500 miliárd dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre