Apple zarmútil investorov. Akcie sa prepadli o 7%

Aj napriek tomu, že americká spoločnosť Apple ohlásila rekordný zisk a vyššie tržby za uplynulý druhý kvartál, akcie sa v aftermarkete prepadli o 7%.  

Po detailnejšom náhľade na výsledky bolo sklamaní viacero. Jedným z nich sú slabšie predaje iPhonov, čo je kľúčový produkt Apple– aj keď medziročne ich predaje vzrástli o 35% na 47,5 milióna, analytici počítali s číslom 48,8 milióna predaných iPhonov.

Čistý zisk vzrástol o 38% na rekordných 10,7 miliárd dolárov. Zisk na akciu (EPS) dosiahol 1,85 dolára, čo prekonalo odhad na úrovni 1,81 USD. Príjmy Apple medziročne vzrástli o 33% na 49,6 miliardy dolárov. Analytici počítali s príjmami na úrovni 49,4 miliardy dolárov.

Investorov nepotešili ani vyhliadky na nadchádzajúci kvartál – v nadchádzajúcom štvrťroku Apple počíta s tržbami na úrovni 49 až 51 miliárd dolárov, pričom konsenzus analytikov sa pohybuje na úrovni 51,1 mld. USD.

Nakoniec, spoločnosť sa rozhodla nezverejniť predaje svojho nového produktu Apple Watch, a to s odôvodnením, aby tieto dáta nezneužila konkurencia.

Spoločnosť predaje Apple Watch zaradila do skupiny „ostatné príjmy“, ktoré sa zvýšili z minuloročných 1,77 mld. dolárov na 2,6 miliardy dolárov. Nárast o 830 mil. dolárov nenaznačuje, že príjmy z predajov Apple Watch prekonali odhad na úrovni 1,84 mld. dolárov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre