Nastal vhodný čas na nákup ropy, tvrdí nositeľ Nobelovej ceny

Podľa amerického ekonóma Roberta Shillera je teraz ten najlepší čas na nákup ropy. Ako uviedol pre nemecký denník FAS, vo svete, kde nie je veľa alternatív k akciám, to môže byť dobrý čas na nákup čierneho zlata.

„Je to ťažké..ale myslím si, že teraz by mohol byť správny čas investovať do ropy, prípadne vsadiť na rast cien ropy“, uviedol nositeľ Nobelovej ceny.

„Ceny ropy sú aktuálne veľmi nízke a existuje viacero dôvodov domnievať sa, že nízke nezostanú“, tvrdí Shiller.

Od júna minulého roka cena ropy oslabila o 50%, čo je odrazom pretrvávajúceho previsu ponuky ropy nad dopytom. Americké zásoby ropy dosahujú rekordné maximá a držia sa na úrovniach z roku 1982.

Bombardovanie povstalcov v Jemene minulý týždeň vynieslo ceny ropy výrazne nahor, neskôr si ale investori uvedomili, že zrejme nedôjde k narušeniu dodávok z Perzského zálivu, takže ropa v piatkovom obchodovaní vrátila predošlé zisky.

Okrem Shillera vyššie ceny očakáva aj časť analytikov. Podľa P. Horsnella z banky Standard Chartered sa cena ropy v štvrtom kvartáli dostane na 90 dolárov/barel, podľa F. Blancha z Bank of America Merrill Lynch to bude 58 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre