Gréci si zvolili novú cestu. Euro pod tlakom

Aj keď oficiálne výsledky volieb v Grécku ešte neboli publikované, euro v medzibankovom obchodovaní začalo oslabovať. Podľa prvých predbežných výsledkov sa víťazom volieb stala strana Syriza so ziskom až 39,5 %. Strana súčasného premiéra Samarasa, Nová Demokracia, získala približne 27 %.

Je tak jasné, že Gréci si zvolili novú cestu, keďže na premiérskej stoličke by miesto Samarasa radšej videli Tsiprasa, 40-ročného lídra radikálnej ľavice Syriza. Aby Tsipras mohol vládnuť sám, jeho strana potrebuje 151 miest v 300 člennom parlamente. Toľko hlasov však zatiaľ nemá, no je k tomu veľmi blízko.

Grécky premiér Antonis Samaras už po telefóne zablahoželal víťazovi volieb Alexisovi Tsiprasovi a zároveň priznal porážku. Vodca Syrizy prisľúbil, že mám v pláne skoncovať z ničivou politikou, ktorá Grécko sužovala posledných 5 rokov. Syriza chce prehodnotiť podmienky nastolené Trojkou, zvýšiť minimálnu mzdu a taktiež zrušiť niekoľko štipľavých reforiem.

Opustí Grécko eurozónu?

Takúto otázku si po výsledkoch kladie väčšina pozorovateľov. Scenár Grexitu je však veľmi nepravdepodobný. Aj samotný Tsipras posledné roky pozmenil rétoriku a už nehovorí o odchode z eurozóny (ako tomu bolo napr. pred tromi rokmi). Navyše, proti vystúpeniu z menovej únie je aj väčšina Grékov.

Na druhej strane sa líder Syrizy netají tým, že chce úplne pretransformovať záchranný proces nadiktovaný medzinárodnými veriteľmi a tiež odpísať veľkú časť gréckych dlhov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre