10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Je to potvrdené. Microsoft kupuje tvorcu hry Minecraft, švédsku spoločnosť Mojang za 2,5 miliardy dolárov. Pre Satya Nadella, nového šéfa Microsoftu, je táto akvizícia prvým veľkým nákupom.

2. Organizácia OECD zhoršuje svoju hospodársku prognózu pre eurozónu. Vzhľadom na pretrvávajúcu hospodársku slabosť najväčších ekonomík eurozóny bola prognóza rastu menovej únie pre tento rok znížená z 1,2 % na 0,8 %.

3. Holandská pivná spoločnosť Heineken potvrdila, že konkurenčná skupina SABMiller jej podala ponuku na prevzatie. Zakladajúca rodina Heinekenovcov, ktorá vlastní viac ako 50 % spoločnosti uviedla, že ponuku zamietla, keďže chce naďalej vystupovať ako nezávislá spoločnosť.

4. Priemyselná výroba v USA nečakane oslabila. V auguste priemyselná produkcia medzimesačne poklesla o 0,1 %, čo je vôbec prvý pokles od januára. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,3 %.

5. Oveľa lepšie než sa očakávalo sa vyvíjal Empire-State-Index – v septembri index vzrástol z 12,85 bodu na 27,54 bodov, čo je najvyššia hodnota za posledných 5 rokov. Ekonómovia počítali s nárastom len na 15,95 bodu.

6. Ako dnes ohlásila agentúra Bloomberg, z dôvodu silného dopytu investorov môže čínska internetová spoločnosť Alibaba rozšíriť cenové rozpätie akcií až nad 70 dolárov. Doteraz bol horný limit nastavený na 66 USD. Alibaba tak môže v IPO získať viac peňazí než pôvodne plánovala.

7. Ropa si v dnešnom obchodovaní pripisuje mierne zisky. Brent dražie o 0,38 % na 98,17 dolára, WTI získava 0,30 % na 91,568 USD. Za zisky môže slabší dolár, ktorý robí ropu pre investorov z iných menových oblastí lacnejšou.

8. Švédsky módny reťazec  H&M značne navýšil svoje predaje. V období jún až august tržby spoločnosti rástli o 16 % na 45,3 mld. švédskych korún. Spoločnosť ohlásila aj rozširovanie pobočkovej siete, pričom expandovať chce najmä v Číne a v USA.

9. Prebytok obchodnej bilancie eurozóny sa zväčšuje. Ako dnes ohlásil Eurostat, v júli vzrástol z predošlých 16,7 miliardy eur na 21,2 miliardy eur.

10. Moskva údajne plánuje zriadiť fond na podporu svojich firiem, ktoré zasiahli sankcie západných krajín. Ako informovala tlačová agentúra RIA, ruský minister financií už predstavil plán na vytvorenie multi-miliardového fondu, ktorého kapacita má dosiahnuť minimálne 100 miliárd rubľov (2 mld. eur).

Komentáre