10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Je to oficiálne. Spoločnosť Burger King kupuje kanadský reťazec Tim Hortons, ktorý je známy svojou kávou a šiškami. Obchod má dosiahnuť hodnotu zhruba 11 miliárd dolárov. Aj po prevzatí má kanadský reťazec fungovať samostatne, pod vlastnou značkou a vlastným vedením.

Wall Street Journal okrem toho priniesol správy, že americkej firme má s financovaním pomôcť investičná spoločnosť Berkshire Hathaway na čele s Warrenom Buffettom.

2. Spoločnosť Amazon kupuje za 970 miliónov dolárov hernú streamovaciu službu Twitch, čím posilňuje svoje postavenie na poli hier. Ako obchod komentoval riaditeľ Twitch, firma si zvolila Amazon, pretože zdieľa ich hodnoty a dlhodobé vízie.

3. Akcie predajcu elektroniky Best Buy pod tlakom. Aj keď zisk spoločnosti na akciu v druhom kvartáli prekonal očakávania, predaje medziročne poklesli o 2,7 %, čo je viac ako očakávaný pokles o 2,2 %. Akcie Best Buy strácajú viac ako 5 %.

4. Ruské úrady zatvárajú ďalšie pobočky amerického fast-foodového reťazca McDonald´s. Údajne kvôli zlej kvalite potravín ruské úrady uzavreli filiálku v Jekaterinburgu. Už minulý týždeň boli za porušenie hygienických predpisov v Moskve zatvorené 4 pobočky.

5. Americký index cien nehnuteľností (FHFA) rástol v júni silnejšie než sa očakávalo. Medzimesačne index rástol o 0,4 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,3 %. O sklamanie sa ale postaral index S & P / Case-Shiller, ktorý sa znížil o 0,20 %

6. Ruský prezident Vladimir Putin už pricestoval do bieloruského hlavného mesta Minsk, kde sa stretol s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. V Minsku sa okrem oboch prezidentov zišli aj lídri EÚ, pričom diskutovať sa má o aktuálnej kríze na Ukrajine.

7. Spoločnosť Mozilla, ktorá je známa najmä svojim internetovým prehliadačom Firefox, prichádza na indický trh so superlacným smartfónom. Múdry telefón má stáť iba 1999 indických rupií, čo je v prepočte zhruba 25 eur.

8. Spotrebiteľská dôvera v USA sa dostala na najvyššiu úroveň od roku 2007. Príslušný index spotrebiteľského sentimentu, za ktorým stojí inštitút Conference Board, v auguste vzrástol na 92,4 bodov. Ekonómovia pritom počítali s hodnotou len 89 bodov.

9. Lepšie než sa očakávalo sa v USA vyvíjali aj objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Vďaka silnému dopytu po lietadlách sa objednávky v júli medzimesačne navýšili o 22,6 %. Ekonómovia pritom počítali v priemere s rastom o 8 %.

10. Európske akcie sa dnes dokázali vymaniť z ranných strát – DAX 30 získava pol percenta, francúzsky CAC 40 rastie o takmer percento a britský index FTSE 100 je vyššie o 0,54 %. O zisky sa postarali špekulácie na nové stimuly ECB či silné hospodárske dáta z USA. Investori sa okrem toho upriamujú na rokovania v Minsku.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre