IKEA je najväčšia už teraz, no predaje chce ešte zdvojnásobiť!

Nábytkársky gigant Ikea za posledný fiškálny rok končiaci augustom zvýšil svoje celosvetové predaje o 3,1 % na 27,9 miliárd eur.

Napriek tomu, že najmä južná Európa je stále ovplyvnená súčasnou ťažkou ekonomickou situáciou, spoločnosti Ikea sa darilo takmer na všetkých trhoch, kde pôsobí.

Jej 303 predajní po celom svete za posledný rok navštívilo 690 miliónov zamestnancov. Okrem celkových predajov rástli tiež tržby očistené o vplyv novootvorených obchodov, a to o 1,8 %.

Ikea je švédska súkromná spoločnosť, ktorú v roku 1943 založil sedemnásťročný Ingvar Kamprad. Firma sa postupne začala rozširovať do celého sveta a v súčasnosti je najväčším predajcom nábytku na svete.

Najsilnejší rast za posledný rok spoločnosť zaznamenala najmä v Rusku, Číne, ale významný pokrok pocítila aj v Severnej Amerike. Byť „len“ najväčší však spoločnosti nestačí a neustále chce rásť a napredovať. Jej cieľom je preto do roku 2020 svoje predaje zdvojnásobiť až na 50 miliárd eur.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre