5 noviniek stredy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Americký ropný koncern Exxon Mobil opäť preberá titul najcennejšej spoločnosti na svete. Z trónu tak zosadzuje technologickú firmu Apple, ktorej hodnota je po novom o 7 miliárd nižšia než hodnota Exxonu.

Vzhľadom na masívny prepad akcií „nahryznutého jabĺčka“ sa hodnota spoločnosti Apple za posledných 6 mesiacov znížila o 128 miliárd USD na 372 mld. dolárov. Až 9 z 10 najcennejších firiem sveta pochádza zo Spojených štátov amerických.

2. Paríž požaduje, aby boli rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA vzhľadom na špionážnu kauzu Snowden pozastavené. „Nechceme rokovania prerušiť, avšak bolo by rozumné, aby sa aspoň dočasne pozastavili“, uviedol dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády.

Francúzi navrhujú 14-dňové prerušenie, počas ktorého by mal Washington podať viac informácií týkajúcich sa odpočúvania v Európe.

3. Stredajšie stretnutie inšpektorov Trojky (medzinárodní veritelia ECB, EÚ a MMF) a novým gréckym ministrom pre správu reforiem Kyriakosom Mitsotakisom bolo po jeden a pol hodine zrušené, pričom pokračovať bude vo štvrtok. Atény meškajú s plnením svojich reforiem, hlavne čo sa týka prepúšťania zamestnancov vo verejnej správe.

Okrem Grécka sa o nepokoje v eurozóne stará aj Portugalsko, ktorému hrozí vládna kríza. Zvýšenú nervozitu už pociťujú aj európske dlhopisové trhy, keď najmä španielske a portugalské bondy zaznamenali nárast výnosov.

4. Narastajúce napätie v Egypte a väčší než očakávaný pokles ropných zásob v USA. To sú aktuálne dva najväčšie dôvody, prečo je ropa čoraz drahšia. Boje medzi prívržencami egyptského prezidenta Mohammeda Mursiho a protestantmi si tento týždeň vyžiadali už viac ako 20 obetí. Na ukončenie násilia v krajine už vyzvalo nemecké či americké ministerstvo zahraničia.

Nakoľko má Egypt v rukách dôležitý ropovod cez Suezský prieplav, nepokoje v krajine robia cenu ropy nervóznou. V prospech drahšej ropy hrá aj aktuálny stav ropných rezerv v USA, ktoré minulý týždeň poklesli viac než sa očakávalo.

5. Ekonomický sentiment v eurozóne zaznamenal v júni zlepšenie. Index nákupných manažérov spoločnosti Markit v júni vzrástol na 48,7 bodu, čo je najvyššia úroveň od marca 2012. Trh pritom počítal ešte s výraznejším nárastom.

Čo sa týka jednotlivých krajín, mimoriadne zlepšenie zaznamenalo Španielsko a Francúzsko. Hodnoty indexu nad 50 bodov signalizujú oživenie a hodnoty pod 50 b. spomalenie ekonomickej aktivity.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre