5 udalostí štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

Heidi Klum – Aj ona má svoj parfém, za ktorým stojí firma Coty

1. Akcie spoločnosti Coty majú za sebou prvý deň na burze. Kozmetická spoločnosť, ktorej väčšina tržieb pochádza z predaja parfumov celebrít (vône Madonna, Heidi Klum či Lady Gaga) ráno odštartovala svoj príchod na burzu vo veľkom, keď prvotná verejná ponuka akcií (IPO) dosiahla miliardu dolárov (akcie predávané po 17,50 USD – plánovaný rozsah od 16,50 – 18,50 USD).

Z prvého dňa na akciovom trhu si ale akcie Coty odnášajú stratu, keď poklesli o 0,80 % na 17,36 USD. Viac než 80 %-ný podiel v spoločnosti drží bohatá nemecká rodina Reimannovcov. Za posledný fiškálny rok spoločnosť dosiahla obrat 4,6 miliardy dolárov.

2. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľské ceny sa v máji medzimesačne zvýšili o 0,1 %  Vzrástli ceny v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 0,7 %, odevy a obuv o 0,5 %, alkoholické nápoje a tabak; zdravie; hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %.

Naopak, v máji oproti aprílu klesli ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,5 %, dopravy o 0,4 %, rozličných tovarov a služieb o 0,3 %. V priemere za päť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2012 vzrástli spotrebiteľské ceny v úhrne o 2 %.

3. Kým japonské a európske akciové trhy si zo štvrtkového obchodovania odniesli nemalé straty, Wall Street priam sršal zelenou.

Americké akcie boli povzbudené mimoriadne silnými ekonomickými dátami. Maloobchodné tržby v máji vzrástli o 0,6 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,4 percenta. Dobré čísla priniesol aj trh práce, kde počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti medzi-týždenne poklesol viac než sa odhadovalo.

4. Do Grécka sa opäť vrátila mimoriadne nervózna nálada, keď krajinu ochromili štrajky štátnych zamestnancov. Tí dnes skandovali na rezignáciu vlády premiéra Samarasa.

V gréckych médiách sa už začalo špekulovať o rozpade koalície a príchode nových volieb. Terčom aktuálnych štrajkov je rozhodnutie o zrušení štátneho vysielania, na základe čoho má o prácu prísť zhruba 2700 ľudí. Gréci premiérovi vytýkajú, že toto rozhodnutie prijal aj bez súhlasu svojich koaličných partnerov. Dnešné dáta ukázali, že grécka nezamestnanosť v prvom kvartáli vzrástla na rekordných 27,2 %.

5. Britská banka Royal Bank of Scotland avizovala, že vo svojej divízii investičného bankovníctva prepustí až 2000 ľudí. Od krízového roku 2008, kedy banka musela byť zachraňovaná vládou, už bolo prepustených približne 40 tisíc zamestnancov.

Včera verejnosť prekvapil šéf banky Stephen Hester, ktorý oznámil svoj odchod do dôchodku.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre