Neistota okolo Cypru ťahá nadol burzy aj spoločnú menu!

Po tom ako bol vedúcimi predstaviteľmi eurozóny schválený záchranný balík pre Cyprus, začali sa vynárať kritické hodnotenia. Nie na záchranu samotnú, ale na požiadavky s ňou spojené. Bezprecedentná bola predovšetkým požiadavka na mimoriadne zdanenie vkladov v cyperských bankách, o ktorom sme už informovali.

Samotné schválenie takéhoto kroku, ako aj súhlas so zvyšnými požiadavkami však ešte vôbec nie sú isté. Hlasovanie o mimoriadnej dani už stihlo byť dvakrát odložené a najnovšie má k nemu dôjsť počas utorka.

Na situáciu ohľadom problémov Cypru, schvaľovania záchranného balíka a predovšetkým neistoty vo vývoji reagujú aj všetky svetové trhy. Ako prvé zaznamenali pokles ázijské burzy, ktoré výrazne oslabili. Nikkei 25 poklesol o 2,71 %, Shanghai Composite Index o takmer 1,7 % a Tokijský index TOPIX o viac ako 2 %.

V kŕčoch je aj Európa

Hlboko v mínuse sa aktuálne pohybujú aj európske akciové indexy. Nemecký DAX klesá o viac ako 1 %, londýnsky FTSE o pol % a parížsky CAC 40 taktiež o 1 %. Silný pokles vidieť predovšetkým pri bankových akciách. Akcie talianskych, či španielskych bánk klesajú o 4-5%. Poklesu sa však nevyhli ani tie nemecké, keď napríklad Deutsche Bank aktuálne klesá približne o 3,8 %.

Nepriaznivý vývoj a nervozita na trhu stoja tiež za výrazným oslabením spoločnej európskej meny, keď voči americkému doláru ako aj britskej libre klesá o viac ako 1 %.

Výnosy na sedem ročných cyperských dlhopisoch stúpli o viac ako 1,5 %!

Hrozba bankrotu, ktorá by Cypru prischla v prípade neschválenia pomoci, sa odráža aj na výnose na dlhopisoch. Výnosy na sedem ročných cyperských dlhopisoch stúpli o viac ako 1,5 %, pričom sa pohybuje už nad úrovňou 10 %. Mierne rastú aj výnosy na španielskych, či talianskych dlhopisoch, ich rast však predstavuje len 0,1 %.

Cyperské banky sú dnes kvôli sviatku uzavreté, s ich otvorením sa však nepočíta ani v najbližších dňoch až do rozhodnutia o schválení, či neschválení mimoriadnej dane. Okrem iného sa začínajú objavovať aj informácie o možnej zmene sadzieb, ktoré klienti odvedú v závislosti na objeme prostriedkov na účte.

Zmena by mala znamenať pokles dane pri nižších objemoch vkladov, avšak na úkor tých vyšších. Situácia sa však ešte stále môže meniť a na konečne rozhodnutie si tak počkáme do zajtrajšieho dňa. Aj to však len v prípade že sa rozhodnutie opäť neposunie.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre