6 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Ako dnes v Pekingu avizoval čínsky premiér Wen Ťia Pao, cieľom vlády pre tento rok je dosiahnuť ekonomický rast Číny na úrovni 7,5 %. Peking taktiež informoval, že tohtoročné výdavky na obranu vzrastú medziročne o 10,7 %.

Priemerný hospodársky rast Číny od roku 2008 dosahuje úroveň 9,3 %. V minulom roku druhá najväčšia ekonomika sveta rástla tempom 7,8 %, čo bolo najmenej za posledných 13 rokov.

2. Venezuelská vláda dnes potvrdila, že 58-ročný prezident Hugo Chávez (na snímke) prehral svoj dvojročný boj s rakovinou. Ako uviedol viceprezident Nicolas Maduro, venezuelský prezident umrel v utorok popoludní. Nové voľby prezidenta Venezuely sa podľa ústavy uskutočnia v priebehu nasledujúcich 30 dní.

3. Nemecké médium Süddeutsche Zeitung prinieslo v utorok správu, že Európska komisia chce v budúcnosti zaviesť tzv. základné právo na bankový účet. Dnes v Európskej únii (EÚ) nemá bankový účet 30 miliónov občanov vo veku od 18 rokov, prevažne v krajinách východnej Európy. Vedenie takýchto účtov by malo byť bezplatné, vo výnimočných prípadoch za prijateľný poplatok.

4. V celku pozitívny vývoj ekonomických dát a pondelkové stretnutie ministrov financií krajín eurozóny prinieslo na dlhopisové trhy značné uvoľnenie. Euroskupina potvrdila, že pomoc pre Cyprus by mala byť odsúhlasená už tento mesiac. V dôsledku krízy sa taktiež hovorí o zjemnení rozpočtových pravidiel. Cena talianskych dlhopisov dnes vzrástla a úroky boli naopak zatlačené nadol, čo je pre Talianov potešujúca správa. Výnosnosť 10-ročných talianskych dlhopisov v utorok poklesol na 4,78 %.

5. Šéf spoločnosti Heinz, ktorú kúpil holding Warrena Buffetta, William Johnson si zabezpečí brilantný odchod do dôchodku, keďže na neho čaká odstupné vo výške 58 miliónov dolárov. Ako uviedol hovorca Heinzu, odstupné je odrazom jeho 15-ročných zásluh v spoločnosti. Téma “zlatých padákov” je v súčasnosti ostro diskutovaná vo Švajčiarsku, kde len nedávno dali STOP obrovským bonusom.

6. Wall Street dnes sršal radosťou, keď hlavný akciový index Dow Jones Industrial dosiahol svoje historické maximum. Akciový benchmark si v utorkovom obchodovaní pridal zisk 0,89 % na hodnotu 14 253 bodov. Výrazný impulz pre býkov dodal index ISM pre sektor služieb, ktorý vo februári vzrástol na 56 bodov!

Investori tiež veria na ďalšie menové stimuly americkej centrálnej banky (FED), ktoré naznačila viceprezidentka FEDu, Janet Yellen. Za ziskmi akcií stoja aj plány čínskej vlády na podporu ekonomiky!

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: www_ukberri_net

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre