Švajčiari dali v referende STOP obrovským bonusom

Voliči vo Švajčiarsku sa v referende mohli rozhodnúť, ako ďalej riešiť situáciu neprimerane vysokých bonusov a odmien pre vrcholných zamestnancov veľkých firiem. Autorom a podporovateľom tohto referenda bol švajčiarsky podnikateľ a v súčasnosti nezávislý poslanec Thomas Minder.

Zverejnené výsledky sú jednoznačné. Až 68 % voličov sa vyjadrilo za návrh. Ten dáva omnoho väčšie práva pre akcionárov firiem, ktorý budú mať právo veta pri rozhodnutiach o odstupnom a taktiež zakazuje obrovské bonusy pre nových a odchádzajúcich manažérov.

Konkurenčná nevýhoda?

Výsledky referenda ukázali, že návrh podporili občania vo všetkých 26 kantónoch. Za hlasovalo približne 1,6 milióna voličov,  proti bolo 762 000. Zavedenie návrhu bude znamenať, že Švajčiarsko bude mať jednu z najprísnejších kontrol na odmeňovanie vedúcich pracovníkov na svete.

Obchodné skupiny vyhlasujú, že návrh by mohol poškodiť švajčiarsku konkurencieschopnosť. Analytici to tak dramaticky nevidia a skôr poukazujú na to, že situáciu rastúcej priepasti pri výške odmien bolo potrebné riešiť.

Iniciatíva, ktorá vzišla z referenda, bude zapísaná priamo do švajčiarskej ústavy a bude sa vzťahovať na všetky spoločnosti kótované na Švajčiarskej burze cenných papierov.

Príkladom je UBS

Situácia ohľadom neprimeraných odmien sa vyostruje dlhšiu dobu, predovšetkým od vypuknutia hospodárskej krízy v roku 2007. Ukážkovým príkladom je bankový gigant UBS, ktorý musel odpísať miliardy z pochybných hypoték a nakoniec byť zachránený švajčiarskou vládou. Vrcholovému manažmentu boli napriek tomu vyplácané vysoké odmeny.

Nová iniciatíva sa bude vzťahovať na všetky spoločnosti, ktorých akcie sú kótované na Švajčiarskej burze cenných papierov.

Čerstvým incidentom bolo vo februári oznámené odstupné 72 miliónov švajčiarskych frankov (59 miliónov €) pre Daniela Vasella, predsedu farmaceutickej spoločnosti Novartis. K jej vyplateniu nakoniec neprišlo, no vyvolaný hnev a pobúrenie medzi občanmi bolo značné.

Úspešné referendum prichádza len krátko po tom, ako sa Európska únia (EÚ) dohodla na obmedzení prémii pre bankárov do výšky ročného príjmu, s možnosťou zvýšenia na maximálne dvojnásobok ročného príjmu v prípade výslovného súhlasu akcionárov.

Dohodu ešte bude musieť schváliť väčšina členských štátov Európskej únie. Už teraz sa proti nej výrazne stavia predovšetkým Veľká Británia, pre ktorú je finančný sektor nesmierne dôležitou súčasťou ekonomického výkonu.

Foto: malias

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

aj ked nie som za zasahy štatu tych 59 milionov znie naozaj dost :P