Začínal ako predavač kvetov. Dnes je najbohatším v Ázii!

Čínsky podnikateľ Li Ka-shing je s majetkom v odhadovanej hodnote 30 mld. dolárov považovaný za najbohatšieho človeka Ázie! Jeho obchodné impérium sa rozprestiera v 40 krajinách sveta a pôsobí v odvetviach ako bankovníctvo, telekomunikácie, stavebníctvo, reality, doprava či elektrická energia.

Ako slávni miliardári Carlos Slim Helu či Warren Buffett, aj Li Ka-shing si svoj majetok a úspech vybudoval úplne od nuly. Narodil sa v chudobnej rodine a bez výraznejšieho vzdelania sa vypracoval na úspešného muža. Ako dospievajúci mladík sa venoval predaju hodiniek a neskôr aj výrobe a predaju umelých kvetov, ktoré dokonca vyvážal až do USA. Jeho obchod jednoducho rozkvital!

Kľúčový moment prišiel o pár rokov neskôr, keď založil spoločnosť Cheung Kong, ktorá podnikala v oblasti realít. Po tom, čo ceny čínskych nehnuteľností výrazne poklesli, bol Li Ka-shing presvedčený, že ceny pôjdu nahor. Riskantná investícia sa podarila a za pár rokov bol z neho jeden z najúspešnejších podnikateľov na realitnom trhu (a je dodnes)!

“Vrazil” aj do Facebooku

Jeho biznis sa začal rozširovať o ďalšie spoločnosti, ktoré dnes tvoria až 15 % trhovej kapitalizácie burzy v Hong-Kongu. Nie nadarmo mu prischla prezývka “Superman”, ktorá má charakterizovať jeho bohaté obchodné zručnosti!

Na rozdiel od Warrena Buffetta či C. S. Helu, sa Li Ka-shing technologickým výdobytkom dnešnej doby nevyhýba. 120 miliónov dolárov zainvestoval do najväčšej sociálnej siete sveta  Facebook a 50 miliónov vložil do hudobnej služby Spotify, ktorú založil švédsky programátor Daniel Ek. Napriek veku 84 rokov sa stále udržuje v dobrej fyzickej kondícii, keď si dopraje golf či bežecký pás!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre