USA: Za rastom zamestnanosti je volebná kampaň

Výrazný septembrový pokles miery nezamestnanosti v USA so sebou priniesol množstvo konšpiračných teórii o tom, že tieto čísla boli „pobalzamované“, prikrášlené, zmanipulované.

Ekonóm najväčšej nemeckej banky, Deutsche Bank, Joseph LaVorgna sa jednou z týchto teórií zaoberá vo svojej týždennej správe, kde píše:

Spozorovali sme značný vzostup dočasných zamestnaní, čo je spôsobené náborom  ľudí na čiastočný pracovný úväzok , ktorý je prepojený s politickými kampaňami. V rámci toho sme evidovali nárast 364 tisíc zamestnaných vo veku 20 – 24 rokov, ktorí sú s najväčšou pravdepodobnosťou spojení s prácou na politických kampaniach (tento nárast o 364 tisíc miest tvorí až 42 % z celkového nárastu zamestnanosti).

Je to jednoduché: Predvolebné kampane sú cez priame zamestnávanie mladých pracantov mimoriadnym ekonomickým stimulom.

Ako ekonóm píše, volebný rok tak môže umelo znížiť mieru nezamestnanosti. Dobrou otázkou je: kam sa až prepadnú pracovné miesta po skončení volieb?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Prípadne môžu teraz opakovať jedny voľby za druhými :-D A úplne najlepšie ak budú stupňovať rozsah kampane… to by sa aj na lepšie čísla mohli dostať.

Myslim že toto je vhodná teoria..nepredpokladám že by v krajine ako je USA dochádzalo k zámerným manipulovaním dát..je to ako očný klam..čiže dočasný nárast na úkor budúcnosti,to by bol vhodný argument takéhoto vývoj

MiloS suhlasim s tebou. Som zvedavy ake cisla pridu v novembri ci v decembri a je uple jedno kto bude prezidentom. Ak by bol pracovny trh teraz naozaj taky zdravy potom by Bernanke neprijmal stimuly takeho velkeho rozsahu :-)