Toto sú ľudia, ktorí navždy zmenili internet

Každodenne využívame množstvo internetových vynálezov, pričom si ani neuvedomíme, kto a ako sa k nim vlastne dopracoval.

Začína to od jednoduchého smajlíka :-), ktorým cez sociálnu sieť Facebook potešíte svojho blízkeho, cez e-mail a nepríjemné spamy doma i v práci až po hovor cez Skype. Nasledujúci príspevok Vás zoznámi s ľuďmi, ktorí za týmto všetkým stoja!

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Sir Tim Berners-Lee – WWW[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Tento príspevok sa nedá začať nikým iným, ako objaviteľom celosvetového webu.

Písal sa rok 1990, keď Sir Tim Berners-Lee, otec  World Wide Web-u (WWW) a Robert Cailliau zaznamenali prvú úspešnú komunikáciu medzi http klientom a serverom.

Vznikol tak WWW – systém vzájomne prepojených hypertextových dokumentov, ktoré sú dostupné cez internet.

Ak by neexistoval tento muž, ďalší pod ním by zrejme nevytvorili to, čo vytvorili!

 

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Larry Page a Sergey Brin – Google [/wptabtitle]

[wptabcontent]

Pokračujeme „rodičmi“ najnavštevovanejšej webovej stránky sveta, ktorou je Google. Dvaja doktorandi zo Stanfordskej univerzity začínali v garáži ich priateľa, no dnes sú najúspešnejšími podnikateľmi na internete v celej histórii.

Majetok 39-ročného Sergeya Brina sa odhaduje na 18,7 miliárd USD. S rovnakou hodnotou majetku sa môže pochváliť aj Larry Page.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Jack Dorsey – Twitter[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Vďaka tomuto chlapíkovi dnes môžeme štebotať do celého sveta. Bol to práve tento americký softvérový architekt a inovatívny mladík, ktorý vynašiel sociálnu službu Twitter.

Dorsey spolupracoval aj na iných IT-projektoch, ako je platobný nástroj Square či Obvious.

O Jackovi sa hovorí, že je jedným z najviac príťažlivých mužov v Silicon Valley (dámy, posudok je na Vás). Hodnota jeho majetku sa odhaduje na jednu miliardu dolárov.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Jimmy Wales – Wikipedia[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Jimmy Wales je spoluzakladateľom slobodnej a otvorenej encyklopédie, bez ktorej si už zrejme nevieme predstaviť život: Wikipédia.

Wales ju založil v roku 2004, keď ju umiestnil na svoj súkromný webhosting. V súčasnosti web indexuje viac ako 20 miliónov príspevkov v 282 jazykoch sveta.

O tom, že Wikipédia má v živote ľudí veľký význam svedčí aj to, že časopis Times v roku 2006 zaradil Walesa do zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta. Aj keď sa nájde množstvo kritikov pre neoverený obsah (niekedy plný nezmyslov), nemožno poprieť, že Wales jednoducho zmenil spôsob, ako sa učiť na internete.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Chad Hurley a Steve Chen – YouTube[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Vďaka týmto chlapcom si dnes do sýtosti prezeráme videá na Youtube. Služba na prezeranie a zdieľanie videí vznikla v roku 2005 v meste San Bruno v Californi.

Youtube o dva roky neskôr prevzal internetový gigant Google, ktorý zaň zaplatil 1,65 miliardy dolárov.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Pierre Omidyar – eBay[/wptabtitle]

[wptabcontent]

S nápadom vniesť aukciu do internetovej podoby prišiel Pierre Omidyar, zakladateľ spoločnosti eBay.

S tvorbou zdrojového kódu tohto on-line trhu začal v roku 1995, keď mal 28 rokov.

Možno ste nevedeli, že svoju firmu chcel pôvodne pomenovať Echo Bay, no doména echobay.com už bola obsadená. Nakoniec zaregistroval eBay.com, tak, ako ho poznáme dnes.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]David Filo a Jerry Yang – Yahoo[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Študenti David Filo a Jerry Yang sú zakladatelia svetoznámej spoločnosti Yahoo! Už koncom roka 1994 mal projekt milión návštev a mnohí si uvedomovali, že stránky Yahoo! majú veľký potenciál.

V čase dot.com bubliny sa akcie Yahoo! dostali až na maximum 118,75 dolárov, no po spľasnutí sa prepadli na 8 dolárov. Internetovú spoločnosť chcel už niekoľkokrát kúpiť Microsoft, avšak neúspešne!

Dodáme, že názov Yahoo! sa má správne písať s výkričníkom, na čo mnohí jednoducho “zabudnú”.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Mark Eliot Zuckeberg – Facebook[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Mark Eliot Zuckerbeg je zakladateľ druhej najnavštevovanejšej stránky sveta Facebook (1. je Google). Sociálnu sieť, ktorá ma aktuálne cez 900 miliónov užívateľov po celom svete, rozbehol v roku 2004 na internátnej izbe.

Majetok Zuckerberga sa odhaduje na 17,5 miliárd dolárov, čím sa stáva 16. najbohatším Američanom.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Jack Ma – Alibaba Group[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Jack Ma je zakladateľ a zároveň aj generálny riaditeľ čínskej skupiny Alibaba Group.

Pod Alibaba Group spadá viacero ďalších významných stránok, ako napríklad TaoBao.com,čo je obdoba aukčného eBay, China Yahoo!, AliPay či Tmall.com.

Majetok tohto čínskeho IT-priekopníka sa odhaduje na 2,7 miliárd USD.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Jeff Bezos – Amazon[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Ak hovoríme o najpopulárnejšom a najdôveryhodnejšom on-line predajcovi, potom musíme vypichnúť Amazon! V roku 1995, kedy sa väčšina z nás oboznamovala s klávesnicou, si už Amazon budoval svoje meno na internete.

Spoločnosti sa podarilo prežiť dot.com bublinu a v roku 2001 predať produkty v hodnote jednej miliardy dolárov. Majetok Jeffa Bezosa – zakladateľa svetoznámeho e-obchodu sa odhaduje na 18,4 miliardy dolárov, čím obsadzuje 15. miesto v rebríčku najbohatších v USA.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Niklas Zennstrom a Janus Friis – Skype[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Chlapíci zo Švédska a Dánska, ktorí začínali s populárnym softvérom Kazaa, sú tvorcami famóznej služby Skype. Po piatich rokoch fungovania mal projekt on-line telefonovania cez 300 miliónov používateľov, čo vypovedalo o jeho značnej veľkosti.

Služba s využitím Skype kreditu, ktorý je omnoho výhodnejší, ušetrila ľudom množstvo peňazí pri medzinárodných hovoroch. V súčasnosti je vlastníkom Skype-u americký gigant Microsoft, ktorý zaň minulý rok zaplatil 8,5 miliardy dolárov.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Scott Elliott Fahlman – Smajlík[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Scott Elliott Fahlman je počítačový vedec, ktorý sa spája s tvorbou prvých smajlíkov. Aby ľudia vedeli odlíšiť vtipne ladené príspevky od tých smutných, navrhoval použiť znaky : – ) a : – ( .

Prvá originálna počítačom odoslaná správa, v ktorej smajlíkov používa, bola odoslaná v septembri 1982.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]accordion title=”Gary Thuerk – Spam[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Gary Thuerk si v roku 1978 ani len nepomyslel, že odosiela prvú nevyžiadanú poštu, tzv. spam na svete.

Ako šéf marketingu v jednej spoločnosti poslal informáciu o novom produkte 400 ľuďom. Na užívateľov táto pošta zapôsobila dvojako. Kým iní boli vďační za oznámenie, iní priam „penili“ od zúrivosti, keď ich systém padol. Dnes už zo spamov azda zúrime všetci :-)

Thuerk je hrdý na to, že to bol on, kto poslal prvú hromadnú správu na svete. Opisuje to ako lacný a efektívny spôsob, ako odoslať správu viacerým ľudom.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Ray Tomlinson – Email[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Bol to Ray Tomlinson, americký programátor, kto v roku 1971 prišiel s prvým systémom na odosielanie pošty medzi rôznymi užívateľmi na rôznych počítačoch. Dovtedy sa mohla pošta prenášať len medzi ľuďmi, ktorí využívali rovnaký počítač.

Na dosiahnutie tohto cieľa využil znak @, ktorý oddeľoval používateľa od názvu stroja. Tzv. „zavináč“ sa v e-mailoch nachádza dodnes.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre