Nvidia predstavila „super čip“. Jej nová AI platforma môže zmeniť hru

Nvidia
Nvidia

Spoločnosť Nvidia v pondelok na svojej vývojárskej konferencii v San Jose predstavila novú generáciu čipov pre umelú inteligenciu (AI) a taktiež softvér pre nasadenie AI. Ide o významný krok, ktorým chce posilniť svoje vedúce postavenie v tomto segmente.

Nová generácia čipov sa volá Blackwell, po štatistikovi Davidovi Blackwellovi. Prvý čip s názvom GB200 má prísť na trh koncom tohto roka a má nahradiť masívne žiadaný čip H100 postavený na architektúre Hopper.

Nový „super čip“ obsahuje 208 miliárd tranzistorov, čo je o 128 miliárd viac, ako má Hopper. GB200 je navrhnutý tak, aby zlepšil schopnosť spoločností s umelou inteligenciou vyvíjať väčšie a komplexnejšie modely, aj vďaka vstavanému transformátorovému motoru.

Generálny riaditeľ Nvidie Jensen Huang nezverejnil cenu čipu, ktorý spoločnosť nazýva začiatkom „novej éry výpočtovej techniky“. Čipy predošlej generácie Hopper sa predávajú v priemere za 33-tisíc USD za čip.

CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)

„Generatívna AI je technológiou, ktorá definuje našu dobu. Blackwell je motorom pre túto novú priemyselnú revolúciu. V spolupráci s najdynamickejšími spoločnosťami na svete zrealizujeme prísľub AI pre každé odvetvie,“ uviedol šéf Nvidie.

Nvidia prechádza od predaja jednotlivých čipov k predaju celkových systémov. Vedenie firmy hovorí, že Blackwell nie je iba čip, ale názov platformy.

Spoločnosť tiež predstavila softvér NIM (Nvidia Inference Microservice), ktorý uľahčí nasadenie AI, čo dáva zákazníkom ďalší dôvod, aby sa držali jej čipov. Viceprezident spoločnosti Nvidia Manuvir Das povedal, že nový softvér od Nvidie uľahčí spúšťanie programov na akomkoľvek GPU od Nvidie, dokonca aj na starších, ktoré môžu byť vhodnejšie na nasadenie, ale nie na vytváranie AI.

Očakáva sa, že trhový podiel spoločnosti Nvidia v roku 2024 klesne o niekoľko percentuálnych bodov, keď sa na trh dostanú nové produkty od konkurentov ako Intel a Advanced Micro Devices (AMD).

Akcie Nvidie (NVDA) za posledných 12 mesiacov vzrástli o 240 %.

Zdroje: cnbc.com; finance.yahoo.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre