Preteky vo vývoji AI: Apple kúpil kanadský startup DarwinAI

Apple
Apple

Spoločnosť Apple Inc. získala kanadský startup DarwinAI, ktorý sa zaoberá umelou inteligenciou (AI) a do svojej AI divízie presunula desiatky zamestnancov tejto spoločnosti. Informovala o tom agentúra Bloomberg News.

Apple týmto krokom rozširuje svoj „AI arzenál“ o ďalšie technológie pred tým, ako v roku 2024 ohlási veľký vstup do segmentu generatívnej umelej inteligencie.

Podľa ľudí oboznámených s touto záležitosťou, ktorí si neželali byť menovaní, pretože dohoda nebola oznámená, výrobca iPhonov kúpil túto spoločnosť začiatkom tohto roka. DarwinAI vyvinula AI technológiu na vizuálnu kontrolu komponentov počas výrobného procesu a poskytuje služby zákazníkom v rôznych priemyselných odvetviach.

„Táto technológia bude pravdepodobne zavedená do dodávateľského reťazca spoločnosti Apple, čo je bežný prístup, ktorý Apple používa na zefektívnenie výroby svojich komponentov,“ napísal na sieti X Gene Munster, riadiaci partner spoločnosti Deepwater Asset Management.

Podľa kanadskej startupovej komunity Communitech získala spoločnosť DarwinAI so sídlom vo Waterloo v provincii Ontário od roku 2022 viac ako 15 miliónov dolárov. Okrem iných spoločností s rizikovým kapitálom získala finančné injekcie od Honeywell Ventures a Inovia Capital. Podľa Communitechu startup spolupracoval aj so spoločnosťami ako Lockheed Martin Corp. a Intel Corp.

V porovnaní s inými technologickými obrami, ako je Microsoft (MSFT), materská spoločnosť Google Alphabet (GOOGL) a Meta (META), výrobca iPhonov zaostáva vo verejnej integrácii technológie AI do svojich produktov a služieb. Riaditeľ Apple ale na poslednom výročnom stretnutí akcionárov uviedol, že spoločnosť si uvedomuje potenciál generatívnej AI a do tejto oblasti už výrazne investuje. Cook zároveň vyhlásil, že Apple neskôr v tomto roku prezradí viac o konkrétnych krokoch.

Zdroje: bloomberg.com; investopedia.com; qz.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre