Microsoft predstavil vlastný čip pre AI. Akcie na novom maxime

CEO Microsoftu Satya Nadella
CEO Microsoftu Satya Nadella (Foto: Flickr)

Akcie spoločnosti Microsoft (MSFT) v úvode štvrtkového obchodovania vzrástli a dosiahli nové historické maximum.

Rast prichádza po tom, ako technologický gigant na kľúčovej konferencii pre developerov Ignite podrobne opísal stratégie užšej spolupráce s vývojármi umelej inteligencie. Navyše, analytici spoločnosti Wedbush navýšili cieľovú cenu akcií.

Microsoft na konferencii uviedol, že začne vyrábať vlastné procesory v snahe znížiť svoju závislosť od lídra v oblasti čipov pre AI, spoločnosti Nvidia (NVDA). Tieto čipy nebude predávať, ale využije ich pri prevádzkovaní vlastných služieb.

To sa považuje za pravdepodobný krok, ktorý jednak zlepší dlhodobé ziskové marže, jednak uľahčí zabudovanie funkcií GPT a AI do svojej produktovej základne. Na novom čipe s názvom „Maia“ budú bežať veľkojazyčné modely, ktoré sa v konečnom dôsledku spoja s produktom “Copilot”, službou, ktorú využívajú podnikoví zákazníci na zlepšenie softvérovej a obchodnej efektívnosti.

Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella opísal súčasnú fázu vývoja AI ako „bod zlomu“ a dodal, že „nehovoríme o nej len ako o technológii, ktorá je nová a zaujímavá. .. dostáva sa do detailov nasadzovania produktov, bezpečnosti, skutočného zvyšovania produktivity a všetkých problémov v reálnom svete.“

Analytik spoločnosti Wedbush Dan Ives predpovedá, že finančný rok 2025 bude pre spoločnosť Microsoft „zlomovým bodom“ pre rast umelej inteligencie, pretože viac ako polovica jej implementovanej základne bude nejakým spôsobom využívať novú technológiu.

Kým akciový index S&P 500 od začiatku roka vzrástol o 17 %, akcie Microsoftu pridali 54 %. Ako sme písali v tomto článku, investorov presvedčili aj lepšie než očakávané výsledky za uplynulý kvartál, čomu dopomohol najmä rast v cloudovej jednotke Microsoft Azure.

Zdroje: thestreet.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre