Obchod za 4,6 miliardy dolárov. IBM kupuje firmu Apptio

Spoločnosť IBM

Americký gigant IBM v pondelok oznámil, že prevezme cloudovú softvérovú firmu Apptio za 4,6 miliardy USD. Spoločnosť IBM uviedla, že transakciu bude financovať z hotovosti a očakáva, že ju uzavrie v druhej polovici roka 2023. Prevzatím softvérovej firmy Apptio chce posilniť svoje postavenie v oblasti cloudu a automatizácie.

Ako jedna z najstarších technologických firiem sa IBM preorientováva na modernejšie segmenty ako je umelá inteligencia a cloudové služby. V roku 2019 kúpila poskytovateľa softvéru Red Hat za približne 34 miliárd dolárov, čo bola jej najväčšia akvizícia v histórii. O dva roky neskôr vyčlenila svoju firmu Kyndryl Holdings, ktorá sa zaoberá IT infraštruktúrou a dátovými centrami. V minulom roku spoločnosť ukončila predaj niektorých svojich aktív v oblasti zdravotníckych údajov a analytiky.

Spoločnosť Apptio, ktorá vznikla v roku 2007 v americkom Seattli, pomáha firmám riadiť ich výdavky na cloudové služby a ponúka funkcie, ako je IT rozpočtovanie, prognózy a finančné analýzy. V roku 2019 získala Apptio do súkromných rúk kapitálová spoločnosť Vista Equity Partners v transakcii za 2 miliardy USD, približne tri roky po tom, ako softvérová spoločnosť vstúpila na burzu.

Ako uvádza agentúra Reuters, táto dohoda prichádza v čase, keď spoločnosti znižujú svoje rozpočty na technológie v náročných makroekonomických podmienkach. Spoločnosť IBM začiatkom tohto roka zrušila približne 3 900 pracovných miest a v štvrťroku končiacom v marci vykázala medziročný nárast tržieb pod 1 %.

Akcie IBM v dnešnom obchodovaní získavajú 0,86 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre