Ekonomika Indie rastie najpomalšie od roku 2003

Tempo rastu ekonomiky Indie spomalilo v prvom štvrťroku 2012 na 5,3 %. Je to najpomalšie tempo od roku 2003. V predchádzajúcom štvrťroku dosahoval rast 6,1 %. Analytici očakávali rovnaké číslo aj za údaje od januára do konca marca. India je treťou najväčšou ekonomikou v Ázii, avšak v súčasnosti bojuje s infláciou a slabou menou.

Podlomená rupia

Od júla minulého roka indická rupia zažila jeden z najväčších poklesov medzi ázijskými menami, keď prepadla o viac ako 27 % voči americkému doláru. Šokujúce čísla sú dokonca nižšie ako boli minimá počas finančnej krízy. Pred rokom India ašpirovala na dvojciferný rast, avšak globálne spomalenie zahraničného obchodu a vysoká inflácia situáciu výrazne – negatívne – pozmenili.

V krajine tiež spomalil domáci dopyt a to aj kvôli nestabilnej situácii a politickému prevratu. Indický premiér Manmohan Singh (na snímke vľavo) pripustil, že jeho vláda musí urobiť viac, aby sa kedysi rýchlo rastúca ekonomiky dala opäť do pohybu.

Kľúčové politické reformy, vrátane tých, ktoré umožňujú zahraničné investície v maloobchodnom sektore, sa totiž v parlamente oneskorili o viac ako rok.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre