Šéf svetovej banky: Ekonomika dosahuje „nové a nebezpečnejšie fázy“

Šéf Svetovej banky Robert Zoellick (na snímke) vidí hlavné svetové ekonomiky na začiatku „novej a nebezpečnejšej fázy“, vyvolanej európskou dlhovou krízou. Obavy z dlhov v Európe sú oveľa väčšie ako zhoršenie bonity americkej úverovej spôsobilosti, povedal cez víkend Zoellick pre noviny „The Australian“.

„Sme svedkami začiatku novej a odlišnej búrky – nie je rok 2008,“ povedal Zoellick, s odkazom na predchádzajúcu bankovú a finančnú krízu. Pred niekoľkými týždňami bola svetová ekonomika ešte v ťažkej fáze zotavenia a s rôznymi rýchlosťami. Vyzeralo to dobre najmä pre rozvíjajúce sa krajiny a niekoľko ďalších ekonomík so silným rastom.

Teraz ale začala „nová a nebezpečnejšia fáza“. Zoellick zdôraznil, že úrokové sadzby vo vyspelých krajinách sú na historických minimách – to znamená, že centrálne banky nemajú ďalší priestor. Navyše môžu vlády financovať ďalšie opatrenia na stimulovanie rastu, len cez ďalšie dlhy. „Väčšina rozvinutých krajín má svoje finančné zdroje vyčerpané. Menová politika je tak uvoľnení ako to len ide“, povedal Zoellick. Zároveň opatrenia Európskej únie ani zďaleka nedosahujú to, čo bolo treba. To je poučenie z krízy z roku 2008: „Čím neskôr začnete konať, tým viac toho budete musieť urobiť.“

Zdroj: finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať