Riešenie je v rukách centrálnych bánk

Akciové trhy plné strachu. Stav, ktorý je v tomto čase na dennom poriadku. Obavy z ochladenia svetového hospodárskeho rastu, spôsobujú finančným trhom na oboch stranách Atlantiku vrásky.

Investori upierajú svoje ustarostené pohľady na Európsku centrálnu banku (ECB) a Federálny rezervný systém (FED). Podľa analytikov, by na trh dlhopisov, kde vládne zadlženie spôsobuje vysoké výnosy, prinieslo upokojenie skupovanie dlhopisov prostredníctvom ECB. ECB tak môže byť v prípade nutnosti aktívna na sekundárnom trhu. Všeobecná dôvera v európsku hospodársku politiku je na bode mrazu. Fond európskej finančnej stability (EFSF) sa potáca taktiež v nedôvere, čo sa týka objemu pre nákup dlhopisov.

A samozrejme, ECB je pripravená konať. Podľa dôveryhodných zdrojov, sa Európska centrálna banka chystá na nákup talianskych dlhopisov v prípade, ak Taliansko urýchli plánované reformy. Taliansky premiér, Silvio Berlusconi totiž oznámil rýchlejšie opatrenia v rámci konsolidácie štátneho rozpočtu, či zavedenia sociálnych reforiem. Už v roku 2013 chce vyrovnaný taliansky rozpočet.

Pozornosť trhov sa sústreďuje aj na politiku FED-u. Je pravdepodobné, že centrálna banka USA ponechá hlavnú refinančnú sadzbu na úrovni 0,25 %. S napätím sa očakáva, ako menové orgány USA posúdia krehký ekonomický vývoj a aké opatrenia príjme. Trhy čakajú, či FED príde s tretím programom nákupu dlhopisov, takzvaný pojem „quantitative easing“, QE, čiže so známym kvantitatívnym uvoľňovaním. Trh práce v USA sa v júli zlepšil. Investori budú očakávať stav spotrebiteľskej dôvery a veľkosť obratu maloobchodných predajcov.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať