10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká veľkobanka JP Morgan priznala, že po kybernetickom útoku boli odcudzené údaje 76 miliónov retailových klientov a 7 miliónov malých a stredných podnikov. Banka dodala, že neznámym útočníkom sa podarilo nabúrať kontaktné údaje, avšak nie prístupové dáta k účtom.

2. Investičná spoločnosť PIMCO sa bráni. Po rastúcich špekuláciách, že s odchádzajúcim manažérom Billom Grossom fond príde o lesk či kapitál, sa k verejnosti prihovoril Doug Hodge, šéf PIMCO: „Naše DNA zostáva bezo zmeny”, uviedol Hodge.

3. Nálada v britskom sektore služieb sa v septembri zhoršila. Príslušný index nákupných manažérov poklesol z predošlých 60,5 bodu na 58,7 bodov. Aj napriek poklesu index naďalej zostáva vysoko nad úrovňou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity.

4. Nové makrodáta dnes boli publikované aj v eurozóne. Kým podnikateľský sentiment oslabil, vývoj maloobchodných tržieb prekonal očakávania. V auguste v porovnaní s júlom maloobchodné predaje v menovej únii rástli o 1,2%. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,1 %.  Index agentúry Markit v septembri oslabil o 0,5 bodu na 52 bodov.

5. Americký trh práce opäť hviezdil. V septembri ekonomika USA vytvorila až 248 tisíc pracovných miest, čo prekonalo očakávaných 215 tisíc. Navyše, augustový nárast  bol revidovaný z predošlých 142 tisíc až na 180 tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti poklesla z augustových 6,1 % na 5,9 %.

6. Švajčiarskej veľkobanke UBS hrozí miliardová pokuta. Ako informoval švajčiarsky denník “Le Temps”, ak francúzski vyšetrovatelia potvrdia, že banka pomáhala bohatým klientom vyhnúť sa plateniu daní, hrozí jej pokuta až do výšky 5 miliárd eur.

7. Facebook dostal zelenú na prevzatie spoločnosti WhatsApp. Regulačné orgány Európskej únie vo svojom vyhlásení uvádzajú, že Facebook a WhatsApp nie sú blízkymi konkurentmi a nedochádza k narušeniu hospodárskej súťaže. Rozhodnutie tak otvára cestu k prevzatiu za 19 miliárd dolárov.

8. Menový pár EUR/USD pod tlakom. Po zverejnení silných dát z amerického trhu práce sa euro voči doláru prepadlo o viac ako jedno percento. EUR/USD skĺzol až na 1,2502 dolára, čo je najnižšia hodnota od augusta 2012. Keďže menová politika Fedu sa sústreďuje na vývoj amerického trhu práce, devízový trh na čísla okamžite reagoval.

9. Sentiment v čínskom sektore služieb zaznamenal mierne zhoršenie. V septembri tu príslušný index nákupných manažérov oslabil o 0,4 bodu na 54 bodov, čo je najnižšia hodnota od januára. Keďže hodnota indexu aj naďalej zostáva nad hranicou 50 bodov, dáta poukazujú na rast aktivity v segmente.

10. Nepokoje v uliciach Hongkongu pokračujú. Najnovšie došlo k stretom medzi prodemokratickými demonštrantmi a obyvateľmi mesta, ktorí sa cez blokády snažia dostať do práce. Hongkonský premiér Leung Chun-ying neustúpil a odmietol sa vzdať svojho postu, avšak demonštrantov vyzval na rozhovory.

[mc4wp_form]

Komentáre