Finančné spoločnosti by kvôli Brexitu prišli o 21,5 miliardy eur, tvrdí štúdia

Ak by sa v júnovom referende rozhodlo o odchode Británie z Európskej únie (tzv. Brexit), pre britské finančné spoločnosti by to v nasledujúcich desiatich rokoch znamenalo náklady vo výške 17 miliárd libier (21,5 miliardy eur). Informuje o tom 24-stranová štúdia londýnskej poradenskej spoločnosti JWG.

„Nastane dekáda neistoty“, píšu autori štúdie, podľa ktorých by Brexit vyvolal vo finančnej regulácii chaos. Finančné spoločnosti by sa opäť museli prispôsobiť novým regulačným predpisom. „Konečným víťazom budú poradcovia, právnici a technologickí experti“, uvádza JWG.

Pred negatívnymi vplyvmi Brexitu varuje aj nedávna štúdia Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorá najmä veľké britské spoločnosti. CBI uvádza, že ak by sa Británia odtrhla od EÚ, z hospodárskeho rastu krajiny by to do roku 2020 ubralo až 5,5%. To zodpovedá nákladom zhruba 100 miliárd libier, stratených by bolo až 950-tisíc pracovných miest. Najlepší scenár, v ktorom by Británia s EÚ rýchlo uzavrela novú dohodu o voľnom obchode, počíta s ekonomickými škodami vo výške 56 miliárd libier.

Už 23. júna sa uskutoční referendum, v ktorom Briti rozhodnú, či Spojené kráľovstvo bude naďalej členom Európskej únie, prípadne z EÚ odíde.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre