Európsky bankový sektor sa začína zotavovať

Európske banky, ktoré dlhodobo sužujú nízke úrokové sadzby, sa začínajú zotavovať. V priebehu nasledujúcich 12tich mesiacov ich čaká obdobie rastu.

V novembri minulého roku zmenili investori optiku, akou sa pozerajú na finančné trhy. Dostali sa vtedy na svetlo sveta pozitívne informácie o účinnej mRNA vakcíne proti Covidu-19. Investori sa v dôsledku toho začali viac pozerať po hodnotových akciách na úkor tých rastových. Medzi hodnotové patria aj akcie bánk.

Ďalším podporným faktorom pre banky je mierny rast úrokových sadzieb. Výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov stúpli od decembra o 44 bodov. Aj keď aktuálne mierne poklesli, znamená to prajné prostredie pre bankový sektor vyhladovaný nízkymi sadzbami ECB.

Sadzby rastú vďaka vyšším inflačným očakávaniam. Na strane ponuky tovarov a služieb totiž dochádza k problémom s dodávkami a na strane dopytu sú masívne rozpočtové stimuly a politika centrálnych bánk. To všetko smeruje k rastu inflácie v Európe.

Predchádzajúci inflačný cyklus začal úvodom roku 2016 a trval do polovice roka 2018. Dôvodom boli rastúce ceny v Číne, odkiaľ sa inflácia vyviezla do zvyšku sveta. Spotrebiteľské ceny v Európe vzrástli v tom období o 60 bázických bodov, na čo posilnením reagovali aj akcie európskych bánk.

Za chorého muža európskych financií sa dlho považovala Deutsche Bank. Jej súčasný šéf Christian Sewing však realizoval množstvo pozitívnych zmien, čím zlepšil hospodárenie banky a pozdvihol aj jej prezentáciu v médiách.

Podľa nášho názoru svitá európskym bankám v nasledujúcich mesiacoch na lepšie časy. Pomôže im posun investorov od rastových k hodnotovým akciám, vyššia inflácia a vyššie úrokové sadzby. Mohlo by to znamenať nárast akcií európskeho finančného sektora v nasledujúcich šiestich až 12tich mesiacoch o 21 až 36 percent.

Autor: Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre