Toto je 10 najbohatších ľudí v bankovníctve, hedžových fondoch a investovaní

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

Ak vás zaujíma, kto patrí medzi najbohatších bankárov, investorov či hedžových manažérov, potom čítajte ďalej.

V tomto článku vám prinášame prehľad “finančných mágov”, ktorí sa svojou šikovnosťou zaradili medzi najbohatších ľudí sveta.

Warren Buffett ($82.5 miliardy)

Warren Buffett začal s investíciami už v skorom veku. Možno ste nevedeli, že už ako 11-ročný nakúpil svoje prvé akcie, ktoré neskôr predal so ziskom 5 dolárov.

Neprijali ho Harvard Business School, takže išiel na Columbia Business School, kde Buffett našiel svojho mentora – ikonického investora Benjamina Grahama. V roku 1969 kúpil spoločnosť Berkshire Hathaway, vďaka ktorej rozbehol obrovský nárast svojho majetku.

V priebehu svojho života investoval do mnohých veľkých spoločností, ktoré mu postupom času pomohli nahromadiť miliardy dolárov. Patrí medzi ne napríklad Coca-Cola, American Express, Geico alebo General Motors.

Od ostatných miliardárov sa avšak odlišuje hlavne tým, akú veľkú časť majetku už dal na charitu. Buffett je dobrým priateľom Billa Gatesa, s ktorým apelujú na miliardárov, aby značnú časť majetku prispeli na charitu. Buffett sa dokonca vyjadril, že plánuje dať až 99% zarobených peňazí organizáciám, ktoré ich použijú na rôzne charitatívne účely.

Joseph Safra ($25.2 miliárd)

Tento muž vlastní jednu z najväčších bánk v Brazílii, Banco Safra, a súkromnú banku vo Švajčiarsku s menom J Safra Sarasin.

K biznisu sa dostal cez svojho otca, s ktorým sa presťahovali z Libanonu do Brazílie, kde hľadali prácu v bankovníctve. Safra dnes svojim majetkom pomáha rôznym projektom, či už ide o renovácie synagóg po celom svete, dotácie pre Centrum Etiky na Harvardskej univerzite, alebo podpora vedeckej fakulty Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.

Jim Simons ($21.5 miliardy)

Predtým, než priniesol revolučný matematický prístup do oblasti riadenia hedžových fondov, pôsobil Jim Simons ako člen ministerstva obrany USA počas Vietnamskej vojny.

O úlohu lúštenia tajných kódov prišiel, keď v tlači otvorene kritizoval vojnu. Desať rokov strávil vo funkcii predsedu matematickej fakulty na Stony Brook University, kým v roku 1978 neprešiel k fondom. Jeho spoločnosť Renaissance Technologies v tomto segmente zarobila už viac ako $57 miliárd.

Budi Hartono ($18.6 miliardy)

Tento 78-ročný miliardár získal svoj majetok cez obchodovanie v rôznych oblastiach od tabaku cez bankovníctvo až po telekomunikácie.

Spolu s bratom vlastní spoločnosť produkujúcu cigarety s názvom Djarum. Taktiež vlastnia najväčší podiel v Bank of Central Asia, čo je najvplyvnejšia banka v Indonézii.

Ray Dalio ($18.4 miliardy)

Jeho fond Bridgewater Associates je najväčší na svete a spravuje kapitál v objeme zhruba 160 miliárd dolárov. Dalio sa so svojim majetkom snaží pomôcť ostatným, keďže vyhlásil, že väčšinu zarobených peňazí daruje charite.

Natočil tiež 30-minútové video na YouTube a napísal príručku, v ktorej sa dozviete o tajomstvách jeho úspechu.

Ray Dalio (Flickr) Harry Murphy/Web Summit via Sportsfile

Carl Icahn ($17.4 miliardy)

Icahn dokázal zarobiť peniaze vďaka dlhoročnej podpore nedocenených, prípadne krachujúcich firiem, ktoré cez rôzne opatrenia a reformy premenil na úspešné spoločnosti.

V roku 1987 založil aj vlastnú firmu Icahn Enterprises, ktorá spravuje kapitál v objeme 8 miliárd dolárov. Dnes Icahn investuje aj do známych úspešných spoločností ako je Netflix alebo Philips.

Thomas Peterffy ($17.1 miliardy)

Úspech Thomasa Peterffyho odštartovalo založenie spoločnosti Interactive Brokers, v ktorej má stále väčšinový podiel. Do USA prišiel z Maďarska v roku 1965, a to bez peňazí či schopnosti dorozumieť sa po anglicky.

Peterffy začínal ako vývojár softvéru, ale v 70. rokoch sa presunul na americkú burzu cenných papierov. Odvtedy hodnota jeho majetku neprestala stúpať.

Abigail Johnson ($15.6 miliardy)

Abigail Johnson sa stala v roku 2014 generálnou riaditeľkou fondového giganta Fidelity Investments, ktorý bol založený v roku 1946 jej starým otcom.

Dnes vlastní približne 24.5% firmy, ktorá spravuje okolo 2.5 bilióna dolárov.

Petr Kellner (15.5 miliardy)

Najbohatší muž v Českej Republike začal zarábať predajom kancelárskych potrieb. Vlastní väčšinu dánskej spoločnosti PPF Group N.V., ktorú v roku 1991 založil. Pod túto spoločnosť patrí napríklad aj nebankovka Home Credit pôsobiaca v Česku.

Steve Schwarzman ($13.2 miliardy)

Stephen Schwarzman, syn predavača v malom obchode, založil v roku 1985 spoločnosť Blackstone. Momentálne je to najväčšia firma podnikajúca v oblasti správy privátneho majetku.

Schwarzman sa v roku 2017 stal jej najlepšie plateným členom, keď si domov odniesol ročnú výplatu v hodnote 786 miliónov dolárov. V posledných rokoch síce nie je veľmi aktívny, ale stále podniká v oblasti fondov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre