Najväčší fond sveta dosiahol zisk 143 miliárd dolárov. Ťažil aj z boomu AI

nicolai-tangen
Nicolai Tangen, generálny riaditeľ spoločnosti Norges Bank Investment Management (Flickr)

Nórsky štátny investičný fond, ktorý spravuje aktíva v objeme 1,4 bilióna USD, dosiahol v prvom polroku výnos 10 %, čo predstavuje zisk 143 miliárd USD. Znamená to, že po jednom z najhorších rokov vo svojej histórii sa najväčší fond sveta opäť dostal do zelených čísel.

Ako vyplýva zo správy, ktorú fond zverejnil na svojej webovej stránke v utorok neskoro večer, za šesť mesiacov do júna dosiahol na akciách zhodnotenie o 13,7 %, zatiaľ čo investície s pevným výnosom stratili 2,3 %.

Zhodnotenie akciových investícií bolo podporené oživením technologických akcií, ktoré prišlo po slabom roku 2022. Najväčšie zastúpenie v jeho portfóliu mali akcie spoločnosti Apple, Microsoft a Alphabet, zatiaľ čo jeho najväčšími držiteľmi dlhopisov boli americké štátne dlhopisy, po ktorých nasledovali japonské a nemecké štátne dlhopisy.

Fond vo svojej správe uvádza, že technologický sektor ťažil zo silného dopytu po nových riešeniach umelej inteligencie od veľkých internetových a softvérových spoločností a ich dodávateľov polovodičov.

Fond však negatívne zasiahol kolaps banky Silicon Valley Bank patriacej finančnej skupine SVB. V reakcii na to riaditeľ Nikolai Tangen v apríli oznámil, že v budúcnosti bude minimalizovať expozície voči tzv. “hnilým jablkám”, čo sú firmy, ktorých zdravie nie je také, ako by sa mohlo zdať. Taktiež opakovane varoval, že náklady na pôžičky a prudko rastúca inflácia pravdepodobne v nasledujúcich rokoch obmedzia výnosy.

Fond, ktorý bol založený v roku 1996, investuje finančné prostriedky získané z predaja ropy a zemného plynu. Vlastní približne 1,5 % všetkých kótovaných akcií na svete. Okrem toho investuje aj do dlhopisov, nehnuteľností a projektov súvisiacich s obnoviteľnými zdrojmi energie. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby Nórsko malo dostatok peňazí aj v čase, keď skončí éra fosílnych palív. Peniaze fond investuje výhradne mimo Nórska, aby neprehrieval nórsku ekonomiku.

Graf: Trhová hodnota Nórskeho štátneho investičného fondu (v nórskych korunách)

Zdroje: reuters.com; bloomberg.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre