Čo je indexový fond? Výhody a nevýhody

indexový fond

Indexové fondy sú podielové fondy alebo fondy obchodované na burze (ETF), ktoré majú jeden jednoduchý cieľ: Kopírovať vývoj celého trhu, prípadne jeho časti.

Napríklad indexový fond S&P 500 odzrkadľuje celkovú výkonnosť stoviek akcií obsiahnutých v tomto benchmarku. To znamená, že ak akciový index S&P 500 dosiahne za celý rok rast o 8 %, indexový fond by mal zaznamenať podobný výsledok.

Indexové fondy sú zvyčajne pasívne spravované, čo znamená, že tu nie je žiadny aktívny správca. Namiesto toho, aby tu bol správca, ktorý by vyberal individuálne akcie a snažil sa „prekonať trh“, tento fond sa jednoducho snaží trh kopírovať a funguje na „autopilota“.

Samozrejme, americký index S&P 500 nie je jediným akciovým indexom, aj keď patrí medzi najpopulárnejšie. Ďalšími známymi indexmi, ktoré môže indexový fond kopírovať, sú Dow Jones Industrial, Nasdaq Composite, Russel 2000 (akcie menší spoločností) či dlhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond. Je na vašom uvážení, ako investora, ktorý z týchto indexov sa rozhodnete nasledovať.

Výhody investovania do indexového fondu

Šetríte čas, ktorý by ste museli vydať na analýzu jednotlivých akciových titulov. Namiesto toho, aby ste hľadali vhodné akcie a vytvárali si portfólio, môžete sa spoľahnúť na vyskladané portfólio indexového fondu.

Diverzifikácia – za podstatnú výhodu indexových fondov sa považuje diverzifikácia, keďže takýto fond rozdeľuje vašu investíciu do viacerých titulov. Ako hovoril Jack Bogle, tvorca prvého indexového fondu vôbec: investovanie do indexových fondov znamená kúpiť celú kopu sena namiesto toho, aby ste hľadali ihlu v kope sena.

Nižšie poplatky – aktívne spravované fondy robia väčšinou viac transakcií ako indexové fondy, ktoré iba kopírujú trh, takže sa s nimi väčšinou spájajú vyššie poplatky. Navyše, aktívne riadený fond spravuje manažér, ktorému sa platí správcovský poplatok. Keďže je so správou indexového fondu menej práce, poplatky spojené s týmto fondom sú prirodzene nižšie.

Nevýhody indexových fondov

Neporazíte trh – ako už bolo povedané, indexový fond kopíruje trh, čo znamená, že nedosiahnete vyššiu návratnosť ako trh. V prípade aktívne spravovaného fondu je možné dosiahnuť vyšší výnos ako trh, a to rozhodnutím, ktorú akciu alebo dlhopis kúpiť či predať.

Risk manažment – ako už bolo povedané, indexový fond svojou podstatou sleduje trh, takže keď nastane medvedí trh, budete mu vystavení na 100 %. Veľmi ťažko tak zosúladíte vašu osobnú toleranciu rizika s rizikom, ktoré prináša tento typ fondu.

Nie vždy budete vlastniť akcie, ktoré sa vám páčia – ako investor máte obmedzenú kontrolu nad tým, do akých firiem investujete. Môžete si vybrať index či odvetvie, no nedokážete z portfólia odobrať, prípadne pridať určitú spoločnosť. Môže sa tak stať, že cez indexový fond budete vlastniť akciu, do ktorej by ste sami neinvestovali.

Príklady indexových fondov

Vybrali sme niekoľko známych indexových fondov, ktoré kopírujú populárne akciové indexy.

Vanguard 500 Index Fund Admiral Shares (VFIAX)

Tento indexový fond bol založený v roku 1976 a poskytuje expozíciu voči 500 najväčším amerických firmám, ktoré tvoria približne 75 % celkovej hodnoty amerického akciového trhu.

Schwab S&P 500 Index Fund (SWPPX)

Ako uvádza spoločnosť Morningstar, ide o jeden z najlacnejších fondov, ktorý kopíruje benchmark S&P 500. Fond bol uvedený v roku 1997 a pomer nákladov dosahuje len 0,02 %.

SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (DIA)

Fond od SPDR, ktorý sleduje jeden z najstarších akciových indexov na svete – Dow Jones Industrial Average. Ten zahŕňa 30 amerických blue-chip akcií. Fond debutoval v roku 1998 a spravuje desiatky miliárd dolárov.

Invesco NASDAQ 100 ETF (QQQM)

Fond zahŕňa 100 najväčších spoločností kótovaných na burze Nasdaq. Zahŕňa tiež najmenej 90 % aktív indexu NASDAQ-100.

Vanguard Russell 2000 ETF (VTWO)

Tento indexový fond sleduje index Russell 2000, ktorý zahŕňa 2 000 najmenších verejne obchodovaných spoločností v USA. Fond bol spustený v roku 2010 a vydáva ho Vanguard, takže sa zameriava na udržanie nízkych nákladov pre investorov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre