Hedžové fondy znížili svoje podiely v spoločnostiach Magnificent 7

Hedžové fondy začali v prvom kvartáli tohto roka znižovať svoje pozície vo veľkých technologických spoločnostiach tzv. „Veľkolepej sedmičky“ (Magnificent 7) a namiesto toho investovali do širších akcií umelej inteligencie (AI). Vyplýva z novej analýzy, ktorú realizovala banka Goldman Sachs.

Manažéri fondov zredukovali svoje investície do firiem s veľkou trhovou kapitalizáciou a vrhli sa na energetické a infraštruktúrne spoločnosti, ktoré by mohli profitovať z rozmachu AI. Analýza Goldman Sachs skúmala 707 hedžových fondov s akciovými pozíciami v hodnote 2,7 bilióna USD.

Tieto fondy zvýšili svoje podiely v Apple, ale znížili svoje pozície v akciách Magnificent 7 vrátane spoločností Google, Amazon, Microsoft, Meta a Nvidia. Svoje pozície v automobilke Tesla ponechali približne na rovnakej úrovni.

Investičné fondy sa namiesto toho snažili využiť rast v širšom sektore umelej inteligencie, keď investovali napríklad do výrobcov čipov Marvell Technology a Micron Technology či verejných služieb vrátane spoločnosti AES Corp.

Správcovia sa tiež vrhli na spoločnosti, ktoré vyrábajú elektrické súčiastky, vrátane technologických distribučných spoločností Littelfuse, ako napríklad TD Synnex, a na spoločnosti, ktoré ťažia kovy potrebné pre AI sektor, vrátane ťažobnej spoločnosti Freeport-McMoRan.

Zároveň zvýšili svoje podiely v spoločnostiach, ktoré by mohli profitovať z AI technológií, vrátane výrobcu softvéru Adobe, majiteľa lekární Walgreens Boots Alliance a poisťovne First American Financial Corporation – ako aj technologického giganta Apple.

Všetky akcie “Veľkolepej sedmičky” (okrem Tesly) si však udržali svoje pozície ako šesť najobľúbenejších akcií hedžových fondov, keďže súčasná rally navýšila ich váhu v portfóliách.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre