Investori vo veľkom odchádzajú z európskych realitných fondov

komerčné nehnuteľnosti

Retailoví investori sťahujú z realitných fondov v Európe viac ako 1 miliardu eur mesačne, keďže klesajúci dopyt a prudký nárast nákladov na pôžičky vyvolávajú obavy o ocenenie komerčných nehnuteľností.

Ako vyplýva z údajov zostavených spoločnosťou Morningstar, celkové čisté aktíva v držbe európskych otvorených a burzovo obchodovaných realitných fondov klesli od decembra 2022 do konca minulého roka o viac ako 10 % na 180,7 mld. eur. Odlevy pokračujú už 11 mesiacov po sebe.

Koniec lacnej likvidity spôsobil, že táto trieda aktív sa stala menej atraktívnou. Kedysi príťažlivé prostredie s nízko úročenými úvermi sa zmenilo a finančná záťaž týchto pôžičiek v súčasnosti vyvoláva u investorov obavy.

Zároveň klesá dopyt po komerčných nehnuteľnostiach. Miera neobsadenosti v kancelárskych budovách, najmä v mestských centrách, eskaluje. Tento pokles dopytu spolu s prudkým nárastom nákladov na pôžičky má nepriaznivý vplyv na celý realitný trh.

Európsky trh s nehnuteľnosťami, ktorý bol podporovaný nízkymi úrokovými sadzbami a silnou investičnou aktivitou, teraz čelí neistej budúcnosti. Výbery by mohli mať ďalekosiahle dôsledky, ktoré by potenciálne vyvolali širší pokles na trhu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre