Ethereum láme rekordy. Od začiatku roka +450 %

Cena kryptomeny ethereum dnes prvýkrát prekročila úroveň 4000 dolárov a dosiahla tak nové maximum. V čase publikovania tohto príspevku sa jej cena pohybuje na úrovni 4127 USD.

Pripomeňme, že od začiatku tohto roka, kedy sa ethereum obchodovalo za 730 dolárov, jeho cena vzrástla už o viac ako 450 %.

Experti uvádzajú, že cena tejto kryptomeny rastie hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je všeobecný rast záujmu o kryptomeny ako celok, čo potvrdzuje aj rast ceny najznámejšej virtuálnej meny bitcoin.

Ďalším dôvodom je to, že investori túto digitálnu menu považujú za budúcnosť decentralizácie finančného sektora. Ethereum totiž funguje na báze tzv. „chytrých kontaktov“, cez ktoré sa dajú do blockchainu zapísať aj uskutočnené zmluvy (napr. nákup akcií alebo uzatvorenie obchodu bez toho, aby to ovplyvňovali tretie strany).

Takže kým bitcoin je investormi považovaný za akýsi uchovávateľ hodnoty, ethereum má potenciál vytvoriť akýsi „decentralizovaný internet“, ktorý nebudú môcť ovplyvniť žiadne centrálne orgány.

Navyše, ethereum ťaží aj z rozmachu NFT (non-fungible token), čo sú tokeny, ktoré je možné využiť na zabezpečenie  digitálnej tvorby (zvuk, video či iný súbor).

Po bitcoine je ethereum v súčasnosti druhou najväčšou kryptomenou na svete a to s trhovou kapitalizáciou 392 miliárd dolárov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre