Sú kryptomeny späť?

bitcoin

V posledných mesiacoch sme boli svedkami návratu cien na trhoch, pričom mnohé akcie zaznamenali mnohopercentné zisky. Ani tieto veľké pohyby sa však nemôžu rovnať ziskom zo sektora kryptomien. Bitcoin aj Ethereum, dve najväčšie kryptomeny súčasnosti, zaznamenali v posledných mesiacoch prakticky zdvojnásobenie svojich cien. V percentuálnom vyjadrení to znamená, že ich cena vzrástla de facto o 100 %! Môže však tento rast pokračovať, alebo nás čaká korekcia?

Vývoj v posledných mesiacoch a v blízkej budúcnosti je samozrejme ovplyvnený predovšetkým vývojom na hlavných finančných trhoch. V dôsledku toho vo väčšine prípadov vidíme rast akciových indexov a kryptomien spoločne. Vysoká korelácia je potom najmä medzi kryptomenami a rastovými akciami, ako je napríklad Tesla, ktoré sa tiež všeobecne považujú za relatívne rizikové aktíva. Za prvotný katalyzátor súčasného rastu tak možno nepochybne označiť všeobecne sa zlepšujúcu náladu na finančných trhoch, pričom vyššia volatilita v sektore kryptomien spôsobuje niekoľkonásobne vyšší rast cien ako v prípade tradičných aktív.

Svet kryptomien však ovplyvnilo aj mnoho ďalších faktorov. Bitcoinu pomohla nedávna banková kríza, ktorá ukázala nestálosť tradičného bankového systému, a Ethereum pred niekoľkými dňami prešlo rozsiahlou modernizáciou svojej siete, čím sa stalo pre investorov ešte zaujímavejším. Podobné výbušné pohyby sme zaznamenali aj pri väčšine ďalších popredných kryptomenových projektov. V oblasti kryptomien stále platí, že Bitcoin rozhoduje o smerovaní celého tohto sektora. Treba však poznamenať, že na klasickom býčom trhu tieto menšie kryptomeny často mnohonásobne prekonávajú Bitcoin, a to z dôvodu ich menšej kapitalizácie a vyššej volatility. Až na niekoľko výnimiek sme takéto výbušné pohyby zatiaľ nezaznamenali. Mnohí investori tak s napätím očakávajú, či teraz po raste hlavných kryptomien nastane skutočná “altcoinová sezóna”, keď porastú najmä menšie projekty. Ak bude pozitívny sentiment pokračovať, je to veľmi pravdepodobné.

Pozitívnosť sa však môže z trhov veľmi rýchlo vytratiť. Z makroekonomickej sféry sa stále ozývajú hlasy, ktoré očakávajú v tomto roku recesiu. V poslednom čase sa napríklad čoraz častejšie spomínajú problémy realitného sektora, najmä prebytok kancelárskych priestorov, ktoré po pandante (vďaka homeworkingu) nie sú až tak potrebné. Stále pretrváva aj neistota v bankovom sektore a otázka úrokových sadzieb. V rámci sveta kryptomien tiež stále existuje hrozba nadmernej regulácie, najmä v USA.

Takže na otázku, či sa kryptomeny vrátili, nie je v súčasnosti ľahké odpovedať. Rovnako ako v prípade ostatných finančných nástrojov je blízka budúcnosť neistá. Mohla by to byť skvelá príležitosť na nákup, ale ak príde recesia, sektor pravdepodobne ešte zažije veľké výkyvy smerom nadol. V rámci širšieho horizontu však stále vidíme pokračujúci vývoj vo svete kryptomien a s rastúcim prijatím je čoraz ťažšie obhájiť negatívne názory, že všetky kryptomeny pôjdu k nule. Ako vždy budú víťazi a porazení, ale celkovo začína byť krypto sektor, s ktorým by mali začať počítať aj tradiční investori.

Ak chcete začať obchodovať s kryptomenami, XTB má v ponuke viac ako 50 titulov vo forme CFD, ktoré umožňujú obchodníkom profitovať z rastúcej aj klesajúcej ceny nástroja. Viac informácií nájdete tu: https://sk.xtb.com/krpytomeny  

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre