3 tipy, ako dodržať finančné predsavzatia pre rok 2024

Tento týždeň, konkrétne v stredu 17. januára, prebehol Deň odhodenia novoročných predsavzatí. Pri tejto príležitosti odborníci z XTB spísali tipy, ako si svoje predsavzatie udržať dlhšie ako dva týždne. Podľa nich stačia len 3 kroky na to, aby ste sa vyhli štatistike, ktorá ukazuje, že drvivá väčšina ľudí svoje predsavzatia opúšťa už v polovici januára. Tu sú ich základné pravidlá:

1. Stanovte si múdre a dosiahnuteľné ciele

Ciele musia byť konkrétne, merateľné a podporené postupom, ktorý zaručí úspech. Väčšina finančných predsavzatí je spojená s dlhodobým sporením. V takom prípade je dobrým začiatkom pravidelné investovanie malých čiastok. V dnešnej dobe nie je problém všetko realizovať pomocou pár klikov v aplikácii na mobilnom telefóne. Stačí sa rozhodnúť, ako často a koľko peňazí chcete investovať a potom si napríklad pomocou Investičných plánov nastaviť automatické investovanie podľa vašich parametrov. Pravidelné investovanie aj malých čiastok a jeho premena na zvyk je podstatou pasívneho investovania.

2. Definujte si svoje  „prečo”

Dôvody, ktoré stoja za každým finančným cieľom, sú rovnako dôležité ako cieľ samotný. Či už ide o vysnívané auto, budúcu dovolenku, vzdelanie dieťaťa alebo dôchodok, všetko začína plánom. Zameranie na “prečo” vám pomôže udržať si motiváciu a odhodlanie dosiahnuť cieľ.

3. Diverzifikujte svoje investície

Posledným dielom skladačky je vytvorenie diverzifikovaného investičného portfólia. Panuje mýtus, že si to vyžaduje veľa času, znalostí a úsilia. Vďaka ETF však v dnešnej dobe môže ktokoľvek ľahko získať expozíciu voči rôznym typom aktív v jedinom finančnom nástroji.

Práve vďaka tomu popularita ETF stále raketovo rastie. Na konci roka 2023 v USA ich hodnota spravovaných aktív dosiahla 8 miliárd USD, čo je historické maximum v tomto odvetví. U tuzemských investorov obľuba tiež rastie. Podľa údajov XTB už viac ako 40 % klientov ETF obchoduje. Vďaka popularite rastie aj variácia ponúkaných inštrumentov. Teraz je možné cez ETF investovať de facto do akéhokoľvek sektora, regiónu alebo krajiny. Existujú dokonca ETF na zlato av poslednom čase bolo v USA schválené aj ETF na Bitcoin. Na to posledné si u nás v Európe ešte budeme musieť nejaký čas počkať, aj tak má ale český investor množstvo možností na diverzifikáciu.

Pokiaľ to so svojim investičným predsavzatím stále myslíte vážne, XTB má na svojom webe a YouTube kanáli množstvo bezplatných vzdelávacích materiálov, ktoré Vám môžu pomôcť na Vašej ceste.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre