Kam pôjdu úrokové sadzby? Aktuálny prehľad situácie v USA, EÚ aj Českej republike

Minulý týždeň sa opäť niesol v duchu makroekonomických dát. V Európe zasadala Európska centrálna banka, v USA boli zase zverejňované inflačné dáta. Obe tieto udalosti sú kľúčové pre budúci vývoj úrokových sadzieb a poťažmo aj hodnoty daných mien na forexovom trhu. Inými slovami, úrokové sadzby môžu značne ovplyvniť ako výšku úrokov na našich sporiacich účtoch, tak aj cenu nadchádzajúcich letných dovoleniek. V tomto článku prinášame prehľad aktuálnej situácie.

USD (Fed)

Zdá sa, že inflácia v Spojených štátoch je väčší problém, než sa mohlo na prvý pohľad zdať. Fed síce už ušiel značný kus cesty k obnoveniu cenovej stability, ale práca ešte stále nie je dokonaná. Index spotrebiteľských cien za marec vzrástol medziročne o 3,5 % a medzimesačne o 0,4 %. Hlavne na vysoký medzimesačný rast zareagoval dolár posilnením a trhy začali opäť preceňovať výhľad na znižovanie úrokových sadzieb. Hoci Fed v marcovej prognóze potvrdil, že počíta so znížením sadzieb o celkom 75 bázických bodov, trh mu prestáva veriť a teraz naceňuje zníženie o maximálne 50 bázických bodov.

EUR (ECB)

ECB (Európska centrálna banka) je v trošku inej situácii. Inflácia v eurozóne postupne klesá a stávky na zníženie sadzieb sa zvyšujú. ECB pomerne prekvapivo prišla s rétorikou, ktorá nepodporila euro. Prvé zníženie sadzieb ECB trh naceňuje na jún prakticky s istotou. Do konca tohto roka by úrokové sadzby v eurozóne mohli klesnúť až o 75 bázických bodov na 3,25 %, avšak trh prikladá pravdepodobnosť aj zníženiu o celý percentuálny bod. Ak by však mal Fed znižovať sadzby až na jeseň, ECB bude musieť jeho kroky nasledovať, aby významne neoslabila euro.

CZK (ČNB)

Česká národná banka na rozdiel od Fedu a ECB už začala znižovanie sadzieb. Vývoj inflácie je priaznivý. V tuzemskej ekonomike máme možnosť sledovať dezinflačný vývoj nielen v hlavnom ukazovateli inflácie, ale predovšetkým v jadrovej inflácii. Aktuálne dosahuje 2T Repo sadzba ČNB 5,75 % a do konca roka by sa mohla dostať až k 4 %. ČNB však bude v nasledujúcich mesiacoch sledovať nielen vývoj inflácie v tuzemsku, ale aj kroky ostatných centrálnych bánk. Môže sa teda stať, že k 4% úrovni 2T Repo sadzby môžeme, ale nemusíme dôjsť.

Pokiaľ chcete aktuálnych vysokých úrokových sadzieb využiť aj Vy, XTB pre všetkých svojich klientov ponúka službu úrok z neinvestovaných prostriedkov. Úroky tu dosahujú až 6% pre CZK, 5% pre USD a 4,2% pre EUR. Viac informácií nájdete na webe: https://www.xtb.com/sk/urocenie-hotovosti

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre