Bitcoinové ETF teraz dostupné aj pre slovenských investorov!

Bitcoin je jedným z najvýkonnejších aktív posledných rokov. Z lokálnych cenových miním okolo 16 000 USD, ktoré Bitcoin dosiahol koncom roka 2022, vzrástol k dnešnému dňu o viac ako 200 % a v súčasnosti sa obchoduje za približne 52 000 USD. Bitcoinu pomáha vyhliadka na zníženie úrokových sadzieb v USA a tiež schválenie niekoľkých amerických ETF, ktoré prebehlo v poslednom čase. V Európe sme si museli na širšie zavedenie takýchto cenných papierov počkať o trochu dlhšie, avšak v pondelok 19. 2. bolo hneď niekoľko týchto produktov pridaných do ponuky XTB. Investovanie do BTC tak nebolo pre investorov nikdy jednoduchšie!

Až donedávna bolo jediným praktickým spôsobom, ako investovať do bitcoinu v Európe, kúpiť si túto kryptomenu priamo. To má svoje výhody, ale aj nevýhody. Hoci BTC puristi povedia, že toto je jediný správny prístup, takýto nákup stále nie je pre bežného človeka užívateľsky prívetivý. Predovšetkým aspekt kompletnej zodpovednosti za svoje kryptomeny môže byť pre niektorých veľmi stresujúcou záležitosťou. Na druhej strane držanie BTC priamo na krypto burzách sa mnohým taktiež neoplatilo, pretože v posledných rokoch sme videli pád hneď niekoľkých takýchto spoločností, vrátane FTX, čo bola svojho času druhá najväčšia krypto burza sveta.

Nie je teda divu, že v priebehu rokov investori aj spoločnosti hľadali rôzne ďalšie možnosti, ktoré by nákup zjednodušili. Išlo o alternatívy typu nákupu akcií kryptomenových spoločností, prípadne krátkodobé obchodovanie kryptomenových derivátov. Tieto náhrady však vždy mali nejaké svoje obmedzenia. Čím sa teda bitcoinové ETF (presnejšie povedané ETN) toľko líšia od predchádzajúcich produktov?

Predovšetkým tým, že tieto ETF veľmi presne kopírujú cenu Bitcoinu. Keď sa pozrieme na výkonnosť BTC ako takého (biela farba na grafe nižšie) a porovnáme ju s výkonnosťou daných ETF dostupných v ponuke XTB (modrá a oranžová farba), zistíme, že ceny podkladového aktíva ETF sa navzájom pomerne presne kopírujú.

Zdroj: Bloomberg terminal

Tieto produkty sú navyše bez pákového efektu a obchodujú sa v Európe so všetkými zárukami, ktoré sú s cennými papiermi spojené. Vrátane bezpečného uloženia u depozitára aj ročného časového testu.

Danú výkonnosť môžeme rovnako porovnať aj priamo v platforme xStation, kde tiež vidíme, že sa grafy prekrývajú, čo znamená, že ETF veľmi presne kopírujú cenu Bitcoinu.

Zdroj: xStation

Ak teda chcete mať vo svojom portfóliu expozíciu voči najväčšej kryptomene, ale zároveň nechcete podstupovať riziká spojené s nákupom kryptomien ako takých, môže vám ako alternatíva poslúžiť ETF. V porovnaní s kryptomenami, ktoré sa obchodujú v podstate 24 hodín denne, 7 dní v týždni, sa však musíte pripraviť na to, že ETF sa obchodujú iba 5 dní v týždni počas dňa.

V prípade, že premýšľate o zaradení BTC do svojho portfólia, tieto kryptomnenové ETF nájdete v aplikácii XTB pod tickermi BTCE.DE a VBTC.DE. Obe taktiež môžete pridať do svojich Investičných plánov.

Zdroj: xStation

V mobilnej aplikácii jednoducho nastavíte ETF, ale aj kombináciu ETF, ktoré chcete nakupovať, periodicitu a systém za vás bude ETF pravidelne nakupovať. V príklade vyššie môžete vidieť investičný plán, kde sme nastavili investovanie do ETF S&P 500 a VBTC v pomere 50:50. Opäť teda môžete ťažiť z rastu trhu s kryptomenami aj nákupom ETF.

Viac informácií nájdete na stránkach XTB: https://www.xtb.com/sk

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre