Týždenný prehľad: Netflix stráca predplatiteľov, Powell podporil ďalšie zvyšovanie sadzieb

Šéf Fedu Jerome Powell
Šéf Fedu Jerome Powell (Foto: Flickr)

1. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell vo štvrtok signalizoval, že Fed je od mája pripravený rýchlejšie zvyšovať úrokové sadzby, a to s cieľom ochladiť ekonomiku a zabrániť tomu, aby sa rastúca inflácia stala trvalým javom. Ako uviedol, na ďalšom zasadnutí centrálnej banky, ktoré sa bude konať 3. a 4. mája, „bude na stole“ zvýšenie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu.

2. Priemyselná výroba v eurozóne vo februári medziročne vzrástla o 2 %, medzimesačne sa zvýšila o 0,7 %.

3. Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu svetovej ekonomiky pre rok 2022 na 3,6 percenta, zatiaľ čo doteraz počítal s rastom 4,4 percenta. Hlavným dôvodom horších vyhliadok je vojenská invázia Ruska na Ukrajine a následné sankcie voči Rusku.

4. Aby sa predišlo energetickej kríze, svet do roku 2030 potrebuje ďalšie investície vo výške 1,3 bilióna dolárov na podporu všetkých druhov výroby energie. Vo svojom výhľade to uvádza americká banka JP Morgan.

5. Americká streamovacia služba Netflix ohlásila, že prvýkrát vo svojej histórii prišla o viac predplatiteľov, než sa jej podarilo získať. Akcie reagovali poklesom o viac ako 35 %. Čítaj viac tu.

6. Šéf ruského ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov odstúpil z funkcií riaditeľa a prezidenta firmy. Lukoil ako prvý veľký ruský podnik vyzval na rýchle ukončenie ruskej ofenzívy na Ukrajine.

7. Prezident Svetovej banky (SB) David Malpass v rozhovore pre BBC uviedol, že vojenský konflikt na Ukrajine spôsobí rast cien potravín až o 37 %. 

8. Banka UBS znížila prognózu hospodárskeho rastu Indie na roky 2022 až 2023 o 70 bázických bodov na 7 %. Za hlavné dôvody považuje spomalenie globálneho rastu v dôsledku vysokých cien komodít a slabý miestny dopyt v dôsledku zvyšovania cien energií, inflačných tlakov a problémov na pracovnom trhu.

9. Kanadská inflácia na viac ako 30 ročnom maxime. Medziročná miera inflácie v Kanade v marci vzrástla na 6,7 ​​%, čo je o percentuálny bod viac ako vo februári.

10. Ako vo svojom výhľade pre Európu uviedol Medzinárodný menový fond (MMF), európske vlády by mali riešiť ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine prostredníctvom rozpočtovej politiky, čím by v čase rastúcej inflácie umožnili normalizáciu menovej politiky.

11. Brazílska ekonomika vstúpila do fázy stagnácie, ktorá bude pretrvávať aj v budúcom roku. Dôvodom je neutíchajúca inflácia, ktorá obmedzuje spotrebiteľské výdavky. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters.

12. Čínske trhy v apríli naďalej zaznamenávajú odliv zahraničných investícií. Dôvodom sú obavy z pôsobenia dlhotrvajúcich zákazov v dôsledku COVID-19 či obavy z dôsledkov ukrajinsko-ruskej vojny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre