Tlačenie nových peňazí je za dverami

Stojíme na prahu nového monetárneho cyklu. Všetci s napätím očakávajú zasadnutie ECB a Fedu koncom júla, ktoré by mohli potvrdiť nové kolo znižovania sadzieb. 

Indikátory zo svetovej ekonomiky nám naznačujú, že globálny rast sa bude i naďalej spomaľovať. Globálna ekonomika sa už od začiatku minulého roku neustále zhoršuje a v súčasnosti sú niektoré ukazovatele na úrovni rizika recesie. 

Platí to tak v Spojených štátoch, kde najnovšie regionálne prieskumy poukazujú na to, že clá majú na ekonomiku USA negatívny vplyv. No rovnaká situácia je aj v Nemecku, najotvorenejšej ekonomike eurozóny, kde sa ukazovateľ IFO mapujúci sentiment v podnikateľskom sektore v súčasnosti nachádza na najnižšej úrovni od konca roka 2012.

Riziká súvisiace s vlečúcou sa obchodnou vojnou negatívne penalizujú najmä odvetvia orientované na vývoz, hoci pružný domáci dopyt by mohol v niektorých krajinách v strednodobom horizonte slúžiť ako bezpečnostný vankúš.

Aj napriek tomu prehodnotili centrálne banky v uplynulých mesiacoch svoje postoje k monetárnej politike. Viac ako polovica centrálnych bánk spanikárila, čo viedlo k zníženiu úrokových sadzieb na globálnej úrovni. Oficiálne sme teda vstúpili do nového cyklu menového uvoľňovania. 

Na konci tohto mesiaca očakávame zníženie úrokových sadzieb Fedu. Americká centrálna banka môže naštartovať nové znižovanie sadzieb v rozvíjajúcich sa, ale aj vyspelých krajinách, ako Kanada alebo Spojené kráľovstvo.

Kľúčové dátumy v júli

23. júl – Budeme poznať meno ďalšieho britského premiéra. Niet pochýb o tom, že Boris Johnson vyhrá. Dal už do stávky celý svoj politický kapitál s cieľom vyviesť krajinu z EÚ 31. októbra, i keď si nemyslíme, že sa mu tento sľub podarí splniť v tom čase. 

25. júl – Uskutoční sa zasadnutie ECB. Riziko nesplnenia inflačných očakávaní je hlavným problémom, ktorý bude ECB tlačiť do toho, aby začiatkom budúceho roka prijala nové opatrenia, pravdepodobne vo forme nižších sadzieb a /alebo nového kola kvantitatívneho uvoľňovania. S napätím teda očakávame vyjadrenia M. Draghiho.

31. júl – Zasadne komisia Fedu – FOMC. Hoci sú finančné podmienky už v súčasnosti veľmi voľné, tlak na Fed, aby znížil na nadchádzajúcom zasadnutí úrokové sadzby, je vysoký a môže byť ešte vyšší, ak sa v najbližších týždňoch objaví nové napätie medzi USA a Čínou. Očakávame zníženie o 25 bázických bodov zo súčasného cieľového rozpätia 2,25 percenta až 2,5 percenta a do konca roka prinajmenšom ďalšie zníženie. 

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre