10 šokujúcich predpovedí Saxo Bank pre rok 2018

Saxo Bank, on-line špecialista na investovanie a obchodovanie s cennými papiermi, dnes zverejnil svojich 10 šokujúcich predpovedí pre rok 2018. Predpovede sa zameriavajú na sériu nepravdepodobných, alebo podhodnotených udalostí, ktoré však, ak by sa uskutočnili, mohli by na finančných trhoch vyvolať vlnu paniky.

Tieto predpovede nepredstavujú oficiálne trhové prognózy spoločnosti Saxo Bank pre rok 2018, avšak predstavujú varovanie pred možným nesprávnym rozdelením rizika investormi, ktorí tomu, že by sa tieto udalosti mohli uskutočniť, dávajú iba jednopercentnú pravdepodobnosť.

Hlavný ekonóm Saxo Bank, Steen Jakobsen, k tohtoročným šokujúcim predpovediam povedal: „Už viac ako desať rokov publikujeme tzv. šokujúce predpovede na nasledujúci rok a myslíme si, že tohtoročný zoznam je jeden z najlepších, aké sme tu kedy mali. Sú určené pre každého, kto uvažuje inak ako ostatní. Je dôležité zdôrazniť, že šokujúce predpovede by sa nemali považovať za náš oficiálny trhový výhľad. V skutočnosti ide o udalosti a trhové pohyby, ktoré by spôsobili obrovské narušenie všeobecného konsenzu.“

Vedúci tohto projektu, menový stratég, John Hardy, uviedol: „Ešte pred začiatkom minulého roka sa veľa ľudí domnievalo, že rok 2017 bude, vzhľadom na prekvapivú podporu Donalda Trumpa a šoku z brexitu, nadmieru nestabilný. Namiesto toho bol tento rok až šokujúco pokojný. Nafúknuté rizikové aktíva plynulo preplávali celým rokom bez akéhokoľvek náznaku búrky. Avšak v roku 2018 predpokladáme, že sa miska váh obráti v prospech výrazných rizík nestability. Iróniou dlhého obdobia pokoja a trhového uspokojenia totiž je to, že vytvárajú prostredie pre budúcu nestabilitu, pretože investori podhodnocujú riziká, a ešte viac sa spoliehajú na pokračovanie pokojného stavu.

Preto naše predpovede nie sú len o obavách z nestability trhov. Do našich šokujúcich predpovedí sme zaradili veľké centrálne banky, ktoré strácajú svoj vplyv, novú politickú krízu v EÚ, Čínu, ktorá naruší štatút amerického dolára ako rezervnej meny, ale aj Južnú Afriku, v ktorej môže prepuknúť nová politická jar. Tieto predpovede sa môžu, ale aj nemusia vyplniť, no je dobré o nich vedieť. Naším cieľom je najmä podnietiť diskusiu, a premýšľať o tom, akým smerom sa môže rok 2018 uberať.“

Celú publikáciu si môžete stiahnuť v anglickom jazyku a skrátenú verziu si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch:

1. FED stráca nezávislosť a taktovku preberá ministerstvo financií USA

Oba tábory, republikánov aj demokratov, sa s blížiacimi voľbami do senátu v roku 2018 čím ďalej viac usilujú o zvýšenie svojho vplyvu. Rozpočtová disciplína sa úplne vytratí a zníženie daní vyplývajúce z daňovej reformy presadenej republikánskou stranou spôsobí masívny výpadok príjmov, ktorý sa môže ešte viac zhoršiť, ak sa Spojené štáty dostanú do recesie.

Slabá ekonomika, vyššie úrokové sadzby a inflácia nechajú FED chladným a bez reakcie. Centrálna banka sa preto stane obetným baránkom za slabý výkon ekonomiky, turbulencie na dlhopisových trhoch a zhoršujúcu sa nerovnosť. Ministerstvo financií následne preberie núdzové právomoci od FEDu a prinúti ho znížiť výnosy vládnych dlhopisov na 2,5%, aby tým zabránilo rozpadu trhu s dlhopismi. Takáto politika bola naposledy zavedená bezprostredne po druhej svetovej vojne.

2. Japonská centrálna banka je nútená upustiť od kontroly výnosovej krivky

Politika Bank of Japan v oblasti riadenia výnosovej krivky závisí od soft globálnych úrokových sadzieb a nízkych výnosov. Avšak v roku 2018 sa na tieto ukazovatele nebude môcť spoliehať. Vzhľadom k tomu, že inflácia stúpa, zvýšia sa aj výnosy, a výsledkom bude obrovský pokles hodnoty jenu. Centrálna banka sa preto uchýli k opatreniam v štýle kvantitatívneho uvoľňovania, avšak až vtedy, keď menový pár USDJPY dosiahne hodnotu 150. Potom okamžite devalvuje na hodnotu 100.

3. Čína vydáva Petro-Renminbi

Čína je s veľkým náskokom najväčším dovozcom ropy na svete a mnohé producentské krajiny nesmierne teší, že sa ropa začne obchodovať v čínskom juane. Vďaka slabnúcej sile a dosahu USA, a vzhľadom na úspech komoditných futures denominovaných v CNY, je rozhodnutie Shanghai International Energy Exchange o spustení obchodovania s ropou v juanoch veľkým úspechom. Zavedenie petro-juanu navýši aj hodnotu čínskej meny CNY, ktorá posilní voči doláru o desať percent, pričom hodnota USDCNY po prvýkrát klesne pod 6,0.

4. Akciové trhy sa zrútia, volatilita exploduje

Svetové finančné trhy sú plné divov, a to že volatilita bola počas celého roka 2017 medzi všetkými triedami aktív veľmi nízka, nie je výnimkou. Historické minimá v indexoch VIX a MOVE boli dôsledkom historických maxím, ktoré dosahovali akcie a nehnuteľnosti. Dôsledkom bude na budúci rok katastrofálny pokles indexu S&P500, ktorého hodnota spadne, v rámci rýchleho, veľkolepého a jednorazového poklesu, až o 25 percent a pripomenie tak rok 1987. Celý objem prostriedkov fondov špekulujúcich na pokles volatility sa v okamihu vyparí a dovtedy neznámy obchodník, ktorý špekuloval na rast volatility a dosiahol 1000 percentný zisk, sa okamžite stáva legendou.

Wall street

5. Americkí voliči zamieria vo voľbách do senátu výrazne doľava

Demografické zmeny v USA, kde skupina ľudí tzv. mileniálov už predstavuje väčšiu kohortu ako povojnový baby-boomers, budú mať dramatický dopad na tamojšiu politiku. Všeobecný odpor mladej generácie s osobou Donalda Trumpa, vzrastajúca  nerovnosť, ktorú ešte viac zvýši cynická daňová reforma z dielne republikánov, a demokratický kandidáti, ktorí nemajú obavy zo spojenia s populistickým štýlom politiky Bernieho Sandersa, naženú do volebných miestností v novembri davy ľudí. Demokrati odklonia debatu od daňovej reformy smerom k fiškálnym stimulom v prospech más. Skutočný populizmus znamená minúť všetko, čo máme. Zahŕňa to rozpočtové stimuly, a zatratenie méty nízkeho deficitu. Výnos na pokladničných poukážkach so splatnosťou na 30 rokov prekročí päť percent.

6. Rakúsko-Habsburská monarchia ohrozí EÚ

Rozdelenie členov EÚ na staré jadro a stále viac skeptickejších nových členov sa v roku 2018 ešte viac zvýrazní. Po prvý krát od roku 1951 sa politické centrum Európy presunie od spojenectva Nemecka a Francúzska k strednej a východnej Európe. Nebude trvať dlho a zablokovanie európskych inštitúcií začne znepokojovať aj finančné trhy. Po dosiahnutí vrcholu sa euro v závere roka 2018 dramaticky oslabí smerom k parite k doláru.

7. Bitcoin budú trhať vlci

Bitcoin stúpne počas budúceho roku až na hodnotu 60 tisíc dolárov a jeho trhová kapitalizácia presiahne jeden bilión. Budú ho hnať najmä futures kontrakty investorov a fondov, ktorí sa cítia oveľa komfortnejšie na derivátových trhoch, ako na burzách s kryptomenami. Následne však Bitcoin zmení svoje smerovanie. Rusko a Čína sa totiž stiahnu z trhov. Dokonca zakážu využívať neschválené kryptomeny. Po obrovskom raste tak bitcoin skolabuje na úroveň blízko produkčných nákladov, teda na zhruba tisíc dolárov.

8. Juhoafrická jar umožní rozkvitnúť Južnej Afrike

V roku 2018 sa vlna demokratických reforiem rozšíri naprieč subsaharskou Afrikou. Vynútená rezignácia dlhoročného prezidenta Zimbabwe, Roberta Mugabeho, spustí vlnu politických zmien aj v ostatných krajinách kontinentu. V Južnej Afrike bude nútený odísť Jacob Zuma, v Kongu bude Joseph Kabila čeliť bezprecedentným demonštráciám, ktoré ho vyženú z krajiny. Zo situácie najviac vyťaží Južná Afrika, ktorej rand sa stane miláčikom investorov orientujúcich sa na rozvíjajúce sa trhy, s výnosom plus 30 percent oproti menám G3. Poskytne to impulz k silnému rastu v krajine, ale aj v ekonomikách regiónu, ktoré sú naviazané na Južnú Afriku.

9. Tencent prekoná Apple a stane sa najhodnotnejšou firmou sveta

Čína, stále najľudnatejšia krajina sveta, s rapídnym rastom životnej úrovne, otvorí svoje kapitálové trhy, a jej reformné programy nabudia investorský sentiment. Bude to zrejmé najviac pri čínskych technologických akciách. Trhovým lídrom je spoločnosť Tencent, ktorej akcie stúpli tento rok o 120 percent. Firma sa dostala medzi prvú päťku firiem v trhovej kapitalizácií s takmer 500 miliardami dolárov, a takmer zatienila Facebook.
V roku 2018 nechá Tencent ostatných gigantov vo svojom tieni s rastom už dnes hodnotných akcií o ďalších sto percent. V trhovej kapitalizácii v hodnote viac ako bilión dolárov, tak preberie líderstvo americkému Applu.

10. Je čas na skutočnú emancipáciu

Aktuálna generácia žien začína dosahovať vyššie vzdelanie ako generácia mužov. Na amerických univerzitách dnes promuje s titulom bakalár o zhruba 50 percent viac žien ako mužov. Pri MBA tituloch je žien zhruba polovica. V  roku 2017 tvorili pritom ženy len 6,4 percenta zo všetkých šéfov firiem z rebríčka Fortune 500, i keď priemerne zarábajú viac ako muži.

Prichádza zmena. Nie však preto, že je to spravodlivé, alebo z čisto praktických dôvodov. Lepšie využitie potenciálu žien totiž bude poslednou možnosťou, ako rásť aj napriek stagnujúcej populácii, nízkej produktivite a starnúcej ekonomike. V roku 2018 sa šovinistické pánske kluby otrasú vo svojich základoch a ženy do konca roka obsadia 60 vedúcich pozícií vo firmách z Fortune 500.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre