Ako hlboko môže euro klesnúť?

K už aj tak dosť strmému pádu si euro pripísalo ďalšie straty po tom, ako prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi vytiahol na trhy zbraň väčšieho kalibru ako očakávanú bazooku, hlavne čo sa týka objemu nákupov.

Tie prídu v žeravých číslach 60 miliárd EUR mesačne, čo je viac ako predpokladaná suma 50 mld EUR, ktorá unikla do médií v stredu (čo aktuálne vyzerá ako premyslený ťah, ohlásiť vyššie číslo ako pôvodný „únik“, ktorý mal trhy prekvapiť a dostať euro tam, kde ho Draghi chce mať)

Ďalšie detaily plánu tiež priniesli niekoľko prekvapení, hlavne zloženie aktív, ktoré sa budú nakupovať (s divokou kartou rizikových aktív sa tentoraz nehralo), obmedzené zdieľanie rizika zo strany ECB (čo je menšia podpora EUR/CHF teórie, ktorá by rada videla väčšie odhodlanie ku zdieľaniu dlhov), ktoré prišlo na naliehanie kľúčových krajín EÚ, hlavne Nemecka.

Aj tak, napriek obmedzenému zdieľaniu rizika, zlacneli španielske a talianske dlhopisy na nové dlhodobé rekordy.

Keď sa pozrieme na to, akým smerom sa môže euro vydať, tak sa dá očakávať, že nové minimá zažijeme už dnes alebo v pondelok ráno ešte pred zverejnením nemeckého indexu podnikateľskej dôvery inštitútu IFO, v ktorom sa predpokladajú silné očakávania, že slabé euro výrazne nakopne nemeckú ekonomiku.

Ja zjavné, že trh výraznejšie zahŕňa do cien aj možné rozhodnutie FEDu nezvyšovať úrokové sadzby, v porovnaní s tým, ako tomu bolo po decembrovom zasadaní FOMC, čo znamená, že možnosť prekvapenia v prípade opačného rozhodnutia novej monetárnej politiky FOMC bude relatívne nízka. Na tomto zasadaní sa neplánuje ani tlačová konferencia Janet Yellenovej.

Ak ma niekto silou mocou nútil predpovedať, že kedy môžeme očakávať strednodobé dno eura, tak by som ironicky predpokladal, že 1.marca, čiže deň, kedy ECB začne nakupovať aktíva. Takto to bolo s druhým programom kvantitatívneho uvoľňovania zo strany FEDu, kedy dolár dosiahol hlavné minimá v týždni, kedy sa nákupy začali, a tieto minimá ďalšie štyri mesiace neprekonal.

Ropa

Ceny ropy v Ázii vzrástli zo svojich takmer päťročných miním po správe o smrti saudskoarabského kráľa Abdalláha.

Zmena ropnej politiky vyzerá byť v tento moment vysoko nepravdepodobná, v neposlednom rade vzhľadom na presvedčenie, že podaný liek v podobe nižších cien už začal zasahovať výhľad budúcich dodávok ropy. Zásoby ropy v USA sa prudko zvýšili a minulotýždňový nárast o 10,1 milióna barelov bol najvyšší za 14 rokov. Na pozadí týchto dát by zmena ropnej politiky viedla len k ďalšiemu zmenšeniu trhového podielu OPECu.

Grécke voľby

Ďalším dôvodom, prečo hľadať potenciálne krátkodobé minimá, sú nedeľné grécke voľby, ktoré sú už veľmi dlho v mediálnom kurze, avšak sú častokrát nešťastne spájané s tzv. Grexitom.

Vyzerá to trochu hlúpo, keďže drvivá väčšina Grékov chce zostať v EÚ a udržať si euro. Celý príbeh je skôr o gréckom vzopretí sa Troike a o tom, či si Grécko si zaslúži novú dohodu o znižovaní dlhu, keďže má výrazné prebytky primárneho rozpočtu (rozpočet bez započítania úrokových splátok).

Hlavné riziká sú v tom, že víťazná Syriza nebude schopná sama zostaviť vládu, čo bude opäť vyžadovať nové voľby v marci a tým sa predĺži politické vákuum. Očakávam, že nakoniec bude vytvorená koaličná vláda a Troika bude musieť splniť Grécku aspoň polovicu jeho požiadaviek.

Matematika argumentuje proti schopnosti Grécku zvládnuť svoje súčasné dlhové zaťaženie, takže nová dohoda by mala byť smerovaná na zredukovanie úsporných opatrení Grécka a na reštrukturalizáciu určitej časti dlhu. Troika musí byť ale opatrná a nemôže byť príliš veľkorysá, aby aj ostatné členské štáty neočakávali niečo podobné. Konkrétne myslím na Portugalsko.

Autor: John J. Hardy, vedúci oddelenia menovej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre