Prieskum: Bohatí kupujú nehnuteľnosti, chudobní zlato

V prieskume spoločnosti Gallup sa oslovení Američania vyjadrovali, čo považujú za najlepšiu dlhodobú investíciu. Respondenti si vyberali spomedzi nehnuteľností, zlata, akcií, podielových fondov, sporiacich účtov a dlhopisov.

Ako vidieť na grafe nižšie, ešte v roku 2011 bolo najpopulárnejšou dlhodobou investíciou zlato. Bolo to práve v čase, keď cena žltého kovu lámala rekordy a ceny realít a akcií sa nachádzali nižšie.

V roku 2014 sa ale preferencie Američanom zmenili, keďže za najlepšiu dlhodobú investíciu považujú nehnuteľnosti. Cena zlata si odpísala desiatky percent, čím žltý kov stratil na príťažlivosti.

Ak sa na výsledky prieskumu pozrieme detailnejšie, odhalíme rozdiely medzi investičnými preferenciami chudobných a bohatých domácností.

Američania, ktorí pochádzajú z domácností s ročnými príjmami nižšími ako 30 tisíc dolárov, sa vo veľkej miere prikláňajú k žltému kovu. Naopak, bohatí Američania k zlatu inklinujú v oveľa menšej miere – v dlhodobom horizonte preferujú nehnuteľnosti a akcie (viď tabuľka nižšie).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre