Ceny nehnuteľností sa pribrzdili. Dočkáme sa lacnejšieho bývania?

Podľa analýzy NBS sa ceny nehnuteľností opäť zvýšili. Tentokrát však miernejším tempom než v predošlých obdobiach. Za tretí kvartál 2021 vzrástli ceny o 3,4 %, čo síce znamená mierne spomalenie, z historického pohľadu však ide o nadštandardné hodnoty. Do roku 2019 rástli ceny nehnuteľností medzi štvrťrokmi len o 1,1 %.

Rastie nájomné aj ceny domov

Medziročné porovnania svedčia o prudkom zdražovaní. Za rok stúpli ceny o viac než 18 %. Na tempe naberajú najmä rodinné domy, ktoré rastú výrazne rýchlejšie ako ceny bytov. Kým za byt si priplatíme o 15 % viac než pred rokom, hodnota domov vzrástla až o 26 %. Najvýraznejší rast cien vidieť v Trnavskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Nezaostáva však ani Bratislava, kde prudko rástli najmä ceny rodinných domov (7,4 %).

Aj európske štatistiky potvrdzujú slovenské analýzy. Eurostat uvádza, že výrazné zdražovanie domov nastalo najmä od roku 2015. Pritom za posledných jedenásť rokov narástla ich hodnota v celej EÚ o 34 %. Ceny klesli len v Grécku, Taliansku, Cypre a Španielsku. Rekordérom v zdražovaní domov je Estónsko, kde sa ich hodnota od roku 2010 vyšplhala o 133 %, nasleduje Luxembursko (111 %) a Maďarsko (109 %). Slovensku patrí desiata priečka s nárastom cien domov o takmer 60 % za posledných 10 rokov.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástlo na Slovensku aj nájomné, a to o 4,1 %. „Takéto bývanie chápeme ako alternatívu k bývaniu vo vlastnom. Čím je nájomné bývanie lacnejšie, tým vyššia je relatívna cena bývania v zakúpenej nehnuteľnosti. Nájomné medzi štvrťrokmi rastie už druhýkrát za sebou. Medziročný pokles sa z tohto dôvodu približuje k nule,“ vysvetľuje Roman Vrbovský, analytik NBS.

Staviame viac, stále málo

V polovici roka 2021 došlo k otvoreniu ekonomiky, čo spôsobilo výrazný nárast počtu rozostavaných bytov a vydaných stavebných povolení. Celkový počet bytových novostavieb je však stále o niečo nižší ako bol pred pandémiou. Aj počas „covidovej“ krízy sa darilo dokončovať podobný počet bytov ako pred ňou, zaostávala však rozostavanosť. „Výstavba bytových objektov bola v 2. štvrťroku t. r. o takmer 8 % vyššia ako pred rokom. Priemerný medziročný nárast za júl a august dosiahol 5 %. Úroveň z roku 2019 sa však stále nedarí dosiahnuť. V auguste výstavba bytových budov zaostávala o takmer 17 % oproti augustu 2019,“ konštatuje Vrbovský.

Záujem kupujúcich o nehnuteľnosti pretrváva aj napriek vysokým cenám. Odráža to aj čistý prírastok úverov na bývanie, ktorý dosahuje nadpriemerné hodnoty. Historické maximum sme zaznamenali v júni 2021, tempo v nasledujúcich mesiacoch však bolo naďalej mimoriadne vysoké. Pre pretrvávajúci záujem o kúpu „vlastného“ a nedostatočnú ponuku bývania analytici nepredpokladajú znižovanie cien nehnuteľností ani v nasledujúcich obdobiach.

Realitné fondy – atraktívna alternatíva

Na raste cien nehnuteľností sa môžu podieľať aj slovenskí investori. Hoci sa u nás mimoriadnej obľube teší priame investovanie do nehnuteľností cez nákup investičného bytu, svojich fanúšikov si získava aj investovanie do realitných fondov. Oproti priamej investícii má viacero výhod. Už za pár tisíc eur vlastníte diverzifikované portfólio nehnuteľností, s ktorými nemáte starosti, keďže sa o ne stará profesionálny správca. Z realitného fondu viete navyše vybrať aj časť svojej investície. Čerešničkou na torte je možnosť oslobodenia výnosov od dane z príjmov fyzických osôb už po roku od nákupu tohto investičného nástroja. Realitné fondy v ponuke Acrossu investujú do kancelárskych budov a nákupných centier. Investori ich vhodne dopĺňajú vstupom do realitných ETF, ktoré sú široko diverzifikované. Výnos takýchto realitných investícií sa v tomto roku pohybuje na úrovni od 5 do 12 %.

Viac informácii o investíciách do realitných fondov vám poskytnú investiční konzultanti Acrossu.

Autor: across.sk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre