Vyhliadky na lacnejšie bývanie sú v nedohľadne

Podľa NBS vzrástla v uplynulom roku cena bytov a domov o rekordných takmer 12 %. Najviac sa pod zdražovanie podpísal Bratislavský kraj. Ceny však rástli aj v Banskobystrickom či Prešovskom kraji. V ostatných oblastiach dochádzalo k stagnácii alebo miernemu poklesu cien bývania. Na rast cien opakovane tlačí nedostatočná ponuka. Lacnejšieho bývania sa podľa analytikov NBS tak ľahko nedočkáme…

Medziročne zdraželo bývanie až o takmer 12 %.

V závere roka 2020 vzrástla cena bývania o 60 €/m2, čo predstavuje štvrťročný nárast o 3,4 %. V priemere tak za štvorcový meter zaplatíme viac než 1 850 €. „Priemerná cena bývania za rok 2020 je takmer o 190 EUR/m2 vyššia ako tomu bolo v roku 2019, čomu zodpovedá tempo rastu 11,9 %,“ tvrdí Roman Vrbovský, analytik NBS.

Nájomné výrazne klesá

Analytici predpokladajú aj mierne zhoršenie dostupnosti bývania, a to v celej krajine. Dôvodom má byť najmä očakávané spomalenie rastu miezd, pričom ceny nehnuteľností dlhodobo rastú. Vývoj v jednotlivých krajoch však môže byť podľa analytikov rôzny. Bývanie sa stáva menej dostupným v Bratislavskom, v Banskobystrickom a v Prešovskom kraji. V Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji sa dostupnosť bývania mierne zlepšila. Jedinou výnimkou je lepší vývoj v Prešovskom kraji a, naopak, o niečo horší vývoj je v rámci Košíc. Naďalej platí, že dostupnosť bývania je najhoršia v Žilinskom a Košickom kraji.

Vývoj v 4. štvrťroku však podľa neho v mnohom pripomína prvú polovicu roka 2020. Reštriktívne opatrenia majú negatívny vplyv na trh práce, zatiaľ čo ceny nehnuteľností si udržujú rovnaké medzikvartálne tempo rastu.

Keďže mnohí ľudia si nemôžu dovoliť vlastné bývanie, siahajú po nájomnom. To ku koncu vlaňajška pokleslo o vyše 6 % oproti tretiemu kvartálu. Zaujímavosťou je, že v medziročnom porovnaní pokleslo nájomné bývanie až o 17 %.

Pandémia s cenami nepohla

Hoci sme boli v uplynulom roku svedkami výrazného rastu cien bývania, paradoxne išlo o rok, v ktorom sme zaznamenali doteraz najväčší prepad ekonomiky. „Špecifikom recesie však bola jej povaha – nešlo o štrukturálny problém hospodárstva, ale výlučne o vonkajšie vplyvy. Krátke uvoľnenie situácie v priebehu 3. štvrťroka ukázalo, že ekonomické fundamenty majú schopnosť vracať sa veľmi rýchlo k predkrízovému normálu,“ tvrdí Vrbovský a dodáva, že túto skutočnosť brali do úvahy aj domácnosti aktívne na realitnom trhu.

S výnimkou niekoľkých týždňov prvého lockdownu nebola aktivita na realitnom trhu poznačená zásadným spôsobom. „Dopyt bol a naďalej bude podporovaný veľmi nízkymi úrokovými sadzbami. Údaje NBS indikujú dosiahnutie nového rekordu v 4. štvrťroku 2020 – dohodnutá priemerná úroková sadzba (za mesiace október a november) sa nachádza na najnižšej úrovni v histórii,“ konštatuje analytik NBS.

Dopyt naďalej prevýši ponuku

Na rast cien tlačí najmä nedostatočná ponuka nehnuteľností. Pesimistické predpoklady podporujú údaje o výstavbe bytových budov z novembra, ktorá medziročne klesla o 4,4 %. V októbri dosahoval medziročný pokles dokonca viac než 17 %. Dáta z prieskumov ESI (Index ekonomického sentimentu) poukazujú v 4. štvrťroku na ešte nižšiu úroveň dôvery v stavebníctve ako v 2. štvrťroku. Výsledkom týchto štatistík je podľa analytikov veľmi nízka pravdepodobnosť, že by v blízkej budúcnosti mala cena bývania klesať.

Ľudia budú naďalej siahať po kúpe vlastnej nehnuteľnosti aj z dôvodu nízkych úrokových sadzieb. „Nemôžeme počítať ani s prípadným nasýtením dopytovej stránky trhu – štatistiky Eurostatu ukazujú, že dlhé roky dochádzalo k akumulácii dopytu. V prípade cien nehnuteľností teda bude ďalšia situácia najviac závisieť od sekundárneho trhu rezidenčných nehnuteľností, čiže od toho, do akej miery budú aktuálni vlastníci ochotní predávať svoje byty či domy,“ uzatvára analytik.

Vďaka dlhodobému nárastu cien a stabilných výnosov sú tak nehnuteľnosti stále v hľadáčiku investorov. Tento trend si uvedomujeme aj v Acrosse, preto prinášame pre našich klientov viacero investičných príležitostí.

Autor: Across

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre