Ceny nehnuteľností v Británii klesli najviac od finančnej krízy v roku 2009

Ceny britských nehnuteľností v auguste klesli o 5,3 % v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, čo je najrýchlejší medziročný pokles od júla 2009, čiže od globálnej finančnej krízy. Vyplýva to z údajov Nationwide Building Society.

Za poklesom cien stojí oslabený dopyt, keďže potenciálnych kupcov odrádzajú vyššie úrokové sadzby. Z údajov, ktoré v stredu zverejnila Bank of England vyplýva, že objem schválených hypoték medzi júnom a júlom klesol takmer o 10 percent. Dáta tiež ukázali, že priemerná úroková sadzba hypoték vzrástla na najvyššiu úroveň od roku 2008.

Britská centrálna banka, ktorá neustále bojuje s vysokou infláciou, zvýšila úrokové sadzby 14-krát za sebou z rekordne nízkej úrovne 0,1 percenta na súčasných 5,25 %. Trhy očakávajú, že centrálna banka na svojom najbližšom zasadnutí v septembri zvýši sadzby opäť o 0,25 percentuálneho bodu.

Andrew Wishart, hlavný ekonóm pre realitný trh v Capital Economics si myslí, že vzhľadom na to, že hypotekárne sadzby zostanú počas nasledujúcich 12 mesiacov medzi 5,5 – 6 percentami a ponuka na sekundárnom trhu bude menej napätá, „augustové údaje signalizujú začiatok ďalšieho výrazného poklesu cien nehnuteľností“.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre