Zabudnite na zlaté tehličky. Do zlata sa dá investovať aj inak

Keď sa hovorí o investovaní do zlata, mnohí si predstavia priamy nákup tohto drahého kovu. Áno, priame obstaranie prostredníctvom zlatých tehličiek, mincí alebo šperkov je jedným zo spôsobov, ako do žltého kovu zainvestovať. Ale nie jediným.

Pre tých, ktorým investícia do fyzického zlata príliš nevonia a radšej sa prikláňajú k cenným papierom (ktoré majú lepšiu likvidnosť), sa ako vhodná forma môže javiť nákup akcií ťažobných firiem.

Treba však pripomenúť, že s touto formou sa spájajú ďalšie riziká, a to špecifické, súvisiace s danou firmou. Aj keď sa zlatu na trhu môže dariť a jeho cena bude rásť, spoločnosť sa napr. pre manažérsku chybu ocitne v problémoch, čo bude cenu akcií tlačiť nadol.

Ak sa v ťažobných spoločnostiach nevyznáte, môžete využiť rôzne špecializované fondy, ktoré sa investíciami do ťažobných firiem zaoberajú. Známymi sú napríklad Blackrock Gold & General Fund či JP Morgan Natural Resources.

Za jednoduchý a lacný spôsob, ako podniknúť investíciu do žltého kovu, sa považujú tzv. nelokalizované zlaté účty. Potvrdením vlastníctva takéhoto účtu sú zlaté certifikáty.

Zlaté tehličky

Výhodou nelokalizovaných účtov (oproti lokalizovaným) je tá, že banke nehradíte poplatky za správu a poistenie, keďže zlato nezaberá priestor vo vopred vyhradených bankových trezoroch. Nevýhodou je, že banka voči vám vystupuje ako dlžník, takže osud vašej investície závisí na osude banky.

Ďalšou cestou, ako „okopírovať“ vývoj hodnoty zlata, je vstup do fondov. Čoraz obľúbenejšie sú tzv. ETF fondy (exchange-traded fund), ktorých neodmysliteľnou výhodou sú nízke manipulačné poplatky a taktiež poplatky za správu. Navyše, v porovnaní s fyzickým držaním zlata sa ako výhoda javí aj hľadisko zdanenia.

Pozri tiežGraf: Kde svet ukrýva 4500 ton zlata?

Pre špekulantov a sofistikovanejších investorov dávame do pozornosti aj zlaté opcie, forwardy a futures kontrakty. Pri tomto spôsobe môžu obchodníci vsádzať na rast aj na pokles ceny zlata, no treba si uvedomiť, že ide o výrazne rizikovú investíciu.

Na druhej strane, výhodou je, že investori môžu veľké investície zrealizovať s malým objemom kapitálu, k čomu slúži aj využitie takzvaného pákového efektu. Ak viete, čo robíte, môžete cez opcie či forwardy zarobiť pekné peniaze, no ak pochybíte, neminú vás nepríjemné straty.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre