Rodinná značka Američanov, ktorá by sa hodila aj k Buffettovi

Dneškom sme sa v Investičných Novinách rozhodli založiť rubriku Čo poviete na túto spoločnosť, prostredníctvom ktorej sa bližšie pozrieme na akcie spoločností z rôznych krajín a odvetví.

Ako prvú spoločnosť si predstavíme americkú značku Clorox. Tí, ktorí sa už stretli s produktmi od tejto spoločnosti iste uznajú, že ide o tovar s mimoriadnou odolnosťou voči kríze.

Ekonomicky slabé časy potvrdili, že dopyt po čistiacich prípravkoch a domácich potrebách ako sú napríklad vrecká do košov zostáva stabilný. Ak by sme hovorili o výhodách, ktoré firma Clorox má, produktová rada by k nim určite patrila.

Americká firma svojou starostlivosťou o kvalitu výrobkov a zmyslom pre účinný marketing vytvorila niečo, čo môžeme nazvať rodinnou značkou. Vlajkovou loďou sortimentu sú tekuté bielidlá Clorox, prostredníctvom ktorých firma prerazila na trh. Dnes to však už nie je len o bielidlách, keďže približne 93 značiek sa stalo číslom 1, prípadne č. 2 na svojich trhoch.

Napriek tomu firma čelí tlaku silných mien ako Colgate-Palmolive či Procter & Gamble, avšak dôraz na inovácie a marketing robí z tejto firmy rovnocenného súpera.

O približne 80 % tržieb firmy sa starajú trhy Severnej Ameriky, ktorá ako vieme je v súčasnosti na tom lepšie než krízou podlomené európske trhy. Na druhej strane sa táto výrazná závislosť na americkom (a relatívne presýtenom) trhu môže javiť ako nevýhoda. Clorox čoraz viac svoje pôsobenie rozvíja aj na trhu v Kanade či Latinskej Amerike.

5-ročný vývoj akcií Clorox

Firma nezaostáva ani z pohľadu starostlivosti o investorov, keďže už 35 rokov za sebou investorom dopraje rok čo rok vyššiu dividendu.

Podaktorí pozorovatelia trhu upozorňujú, že Clorox je typ spoločnosti, ktorá sa krásne hodí do portfólia Warrena Buffetta. Práve táto investorská hviezda sa obzerá po tradičných a obľúbených značkách so stabilným rastom zisku.

Akcie spoločnosti Clorox, ktoré sú súčasťou akciového indexu S&P 500, sú obchodované na newyorskej burze NYSE so symbolom CLX.

Pomer trhovej ceny akcie a čistého zisku na akciu (P/E) predstavuje 20,23. Pomer dlhu a vlastných zdrojov dosahuje 1,68487.

Tak čo poviete na túto spoločnosť? Neváhajte sa vyjadriť v komentároch nižšie.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre