Začínal ako poslíček. Dnes je najbohatším Európanom!

Bohatí ľudia si nie len že môžu kvalitné oblečenie dovoliť, ale oň majú aj reálny záujem.

Toto zistenie mladému Amanciovi Ortegovi doslova zmenilo život. Ako 13-ročný poslíček firmy, ktorá šila drahé odevy pre smotánku zrejme ani netušil, že tých najbohatších bude nie len obliekať, ale ich aj s mimoriadnym náskokom predbehne v bohatstve.

Španiel, ktorý zrodil odevný koncern Inditex, je s majetkom 57 miliárd dolárov tretím najbohatším človekom sveta a zároveň najbohatším Európanom.

Medzi troch najbohatších ľudí sveta sa tajuplný Ortega dostal vôbec prvýkrát – k rastu hodnoty jeho majetku pomohli rekordné zisky akcií holdingu Inditex (viď graf nižšie), v ktorom Ortega drží väčšinový podiel. Muž, o ktorom mnoho ľudí nikdy nepočulo, v rebríčku najbohatších porazil aj slávneho investora Warrena Buffetta.

Vývoj akcií spoločnosti Inditex od jej príchodu na burzu

Názov Inditex vám zrejme nič nehovorí, no ak spomenieme značky ako ZARA či Berskha, ženské publikum je už určite v obraze. Okrem dvoch spomínaných módnych ikon do portfólia Inditexu patria aj mená ako Pull and Bear či Massimo Dutti.

Nie je to však iba móda, kde má Ortegov holding Inditex zastúpenie. Spoločnosť pôsobí aj v bankovníctve či cestovnom ruchu.  Ortega vlastní jeden z najluxusnejších hotelov v USA, ktorým je The Epic Residences & Hotel v meste Miami.

Najväčším ťahúňom tržieb je aj tak značka ZARA, ktorej sa čím ďalej tým viac darí aj na rozvíjajúcich sa trhoch. Obrovskou fanúšičkou módneho domu Zara je aj princezná Kate Middleton.

Ortega, ktorý sa narodil v chudobnej rodine robotníka a slúžky, sa netají svojou túžbou neustále pracovať. Dovolenku si dopraje málokedy, stále si svoj biznis vedie sám. Aj napriek svojej skromnosti drží niekoľko luxusných “hračiek”, ako napríklad súkromné luxusné lietadlo Global Express BD-700 či pohodlne vybavenú Audi A8.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

trochu sa obavam ze ak tie akcie padnu dole tak sa nezmesti do 10tky najmajetnejsich :-///

ked tie akcie prežili aktuálne otrasy v eurozone tak pochybujem že budú o rok nižšie