Slováci sa z pohľadu inovácií umiestnili na chvoste rebríčka

Európska komisia dnes zverejnila rebríček najinovatívnejších krajín v Európskej únii (EÚ), v ktorých najlepšie obstáli hlavne severské štáty.

Ako uviedla Európska komisia, medziročne sa inovačná výkonnosť krajín EÚ zlepšila, avšak čo je menej potešujúce, prehĺbila sa priepasť medzi inovačnou schopnosťou jednotlivých členských štátov.

V rámci zostavenia rebríčka sa sleduje vývoj 24 ukazovateľov, ako napr. počet vedeckých prác v medzinárodnom prostredí, vládne výdavky na vedu a výskum či žiadosti o patenty.

Ako uviedol viceprezident komisie, Antonio Tajani, súčasná kríza sa negatívne podpísala pod inovačnú schopnosť najmä juhoeurópskych krajín. Ako vidieť z grafu nižšie, Taliansko či Španielsko skončilo pod priemerom únie.

Inovačná výkonnosť krajín EÚ

Na čelo rebríčka si zasadlo Švédsko, ktoré kladie veľký dôraz na vývoj, výskum a vzdelávanie. Za Švédmi nasledujú Nemci, tretie miesto patrí Dánsku a štvrté Fínsku.

Slovensku prischla 20. priečka, čím sme sa zaradili do skupiny takzvaných umiernených novátorov. Na nižších priečkach ako my sa umiestnili Maďari, Poliaci, Rumuni  či Bulhari.

Podľa správy Európskej komisie bol na Slovensku zaznamenaný najväčší nárast nových doktorandských absolventov – najvyšší prírastok v EÚ. Kým firemné investície zostávajú pod priemerom, potešujúci je nadpriemer v oblasti ľudských zdrojov, financií a podpore duševného vlastníctva.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre