Firma + škola = konkurencieschopný absolvent

Veľakrát sa dnes rieši otázka uplatnenia stredoškolských či vysokoškolských absolventov v praxi.

Mnohí varujú, že ak školy nezačnú spolupracovať s firmami, aj naďalej budú produkovať jedincov neuplatniteľných v praxi. Priam dokonale tento vývoj môžeme vidieť dnes, keď zo škôl jednoducho vychádzajú klienti Úradu práce.

Možno sa pýtate, prečo by sa mal zamestnávateľ zapojiť do spolupráce so školami? Odpoveď je jednoduchá. Podnik nielenže získa kvalitného absolventa, ktorý bude ušitý na mieru zamestnávateľa, ale tiež nebude potrebovať tak veľké množstvo času a  finančných prostriedkov na jeho zapracovanie či doškolenie.

Pekným príkladom vzťahu firma + škola sú rôzne stáže firiem a bánk, ktoré sme v minulom roku mohli vidieť aj na Slovensku. Banka zadá projekt a tím zložený zo študentov hľadá riešenie. Zamestnávateľ si cez túto niekoľkohodinovú akciu obzrie potenciálne  ľudské zdroje a študenti sa po mnohých teoretických hodinách dotknú praxe a naberú nové skúsenosti.

O tom, že takéto projekty fungujú, svedčí niekoľko terajších zamestnancov bánk, ktorý sa sem dostali cez stáž!

Každý kontakt s firmou je určite veľkým plusom pre študenta. Nápomocné sú aj tzv. kariérne centrá, ktoré študákom pomôžu s hľadaním práce atď..

Aj z dôvodu nízkeho uplatnenia absolventov v praxi na Slovensku vznikol celoštátny informačný systém s názvom Sústava povolaní (sustavapovolani.sk), ktorý vznikol pod krídlami Centra vzdelávania ministra práce a sociálnych vecí.

Prostredníctvom tohto systému sa okrem iného dozviete o požiadavkách zamestnávateľov na kvalifikovaný výkon zamestnania, čo sú určite prospešné informácie. Bonusom sú určite vecné príklady úspešnej spolupráce medzi zamestnávateľom a školami.

Si študent a máš skúsenosť v rámci spolupráce s firmami? Povedz nám o nej v diskusii.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

naši politci radšej budu rozdavať kratkodobe prispevky, kt. iba umelo zamestnaju školakov na par dni. som za že by to chcelo hblsie opatrenia aj co sa tyka dohody s podnikmi..ale tu v SR skor podniky vyhanme ako s nimi spolupracujeme

s tymi prispevkami urcite suhlasim..nemam rad stimuly ktoré v postate nič nevyriešia, takže iba odsuvaju problem do buducna!

ak ide o firmam naozaj o ziskanie studakov a nie len o propagovanie svojej cinnosti..tak ich na skolach vitam =D