Čo si myslíš o ratingovkách?

Pred približne dvomi rokmi prišiel bývalý zamestnanec ratingovej agentúry Moody´s, William J. Harrington so správou, ktorá opisovala kupovanie takzvaných ratingových objednávok!

Harrington, ktorý sa u svojho bývalého zamestnávateľa zameriaval na hodnotenie sekuritizovaných úverov uviedol, že  Moody ´s nesleduje názory svojich analytikov, ale  záujmy iných skupín.

Bývalý zamestnanec hovorí, že analytici pri konečnom verdikte síce hlasovali za vyšší, lepší rating, presvedčení boli o nižšom hodnotení. Či už za touto okamžitou zmenou názoru stáli isté odmeny, musí posúdiť každý sám.

Taktiež čínska ratingová agentúra Dagong uviedla, že súčasný systém ratingových inštitúcií nepodáva zodpovedné a spoľahlivé hodnotenia. Aj ona za hlavný dôvod straty dôveryhodnosti ratingoviek uvádza hypotekárnu finančnú krízu. Čo sa v tej dobe (2007-2009) dialo, asi poznáme všetci.

Poďme ďalej: V lete minulého roka sa pod drobnohľad amerického ministerstva spravodlivosti dostala ratingová agentúra Standard & Poor´s (S & P), a to z dôvodu kontroverzného produktu Delphinus CDO 2007-1″, ktorý ratingovka oblepila tromi AAA-čkami. Mýlila sa? Zrejme áno, keďže tento produkt bol práve jedným z tých, ktoré odštartovali finančnú krízu!

Čo si myslíte Vy – naši čitatelia o dnešnom správaní ratingových agentúr?! Sú pre Vás odrazom kvalitného ohodnotenia alebo ich jednoducho “neberiete vážne”? Budeme veľmi radi, keď sa s Vašimi názormi podelíte v našej diskusii.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Podľa mňa by si to kupovanie ratingov ten pracovnik nevymyslel. Ved čo by tym ziskal a navse pripady z minulosti to potvrdzuju, takze je to mozne

samozrejme je pravda ze krizu totalne dovrzali ale v eurozone badat opatrnost a urcite lepsi pristup k ohodnocovaniu dlhopisov ako v usa – mozno je to ponaucenie alebo je to potrvdenie toho ze si americke banky platili za top znamky

vypocujem ich a tym to hasne..niet nad lepsie hodnotenia a ratingy ako vlastne :-D toto su len orientacne..plus minus jeden bakrot :DDD